Putin ukončil samoizolaci. Na Sibiři lovil lososy a tradičně pózoval

  • 373
Ruský prezident Vladimir Putin ukončil preventivní samoizolaci poté, co se v polovině září setkal s člověkem nakaženým koronavirem. Období využil k několikadenní dovolené na Sibiři, z níž Kreml v neděli zveřejnil fotografie. Putin v přírodě relaxoval turistikou či rybařením.

Putin svou izolaci „na pár dní“ oznámil 14. září. „Z důvodu případů koronavirového onemocnění ve svém okolí je po určitou dobu nucen dodržovat režim samoizolace,“ uvedl Kreml v prohlášení. Krátce předtím se Putin v Moskvě setkal třeba se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Nyní agentura Reuters informovala o návratu ruského prezidenta do běžného režimu, u této příležitosti Rusko přiblížilo svým občanům jeho dosavadní program. Zářijové fotky nejsou konkrétně datované, není ani jasné, ve které sibiřské oblasti Putin pobýval.

Je patrné, že zatímco dosud si ruská hlava státu pěstovala mužnou „macho“ image, nové fotky jsou spíše všedního rázu. Dříve byly běžné záběry Putina jedoucího na koni do půl těla, s loveckou puškou či v kokpitu stíhačky. Na těch současných však obyčejně pózuje uprostřed krajiny, prochází se, případně rybaří v řece.

Buď jak Putin, ukaž hruď. Lidé na fotkách napodobují prezidenta

Podobně se stylizoval například v kalendáři na rok 2020, který místo sportu či akce obsahoval Putinovy fotky z jednání se světovými politiky. O svou pověst se však pravděpodobně bát nemusí, podle dubnového průzkumu je v Rusku nejpřitažlivějším mužem.

Kreml nyní vypustil dvacítku fotografií, na několika z nich je Putin s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. Ten je obvyklým společníkem prezidenta při dovolených.

Putin kvůli samoizolaci vynechal například bezpečnostní summit v Tádžikistánu. Připojil se pouze virtuálně, videohovorem řešil i jednání ruské vlády. V parlamentních volbách, které se konaly minulý týden, využil možnost hlasování přes internet.

Osmašedesátiletý prezident je plně naočkován vakcínou Sputnik. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov po oznámení nákazy v jeho okolí informoval, že Putin je zcela zdráv a cítí se dobře. Test na covid-19 měl negativní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video