Záchranáři při požáru v dole na Sibiři. (25. listopadu 2021)

Záchranáři při požáru v dole na Sibiři. (25. listopadu 2021) | foto: AP

Ze sibiřského dolu evakuovali přes sto horníků. Poplach spustily senzory plynu

  • 5
V ruské Kemerovské oblasti na Sibiři vznikla v neděli mimořádná situace v dalším uhelném dole. Z podzemí se urychleně evakuovalo přes sto horníků. Původně mělo v šachtě dojít k požáru, následně ale agentura TASS uvedla, že poplach způsobil ohřev uhelné sloje.

V ruské Kemerovské oblasti na Sibiři dnes evakuovali z uhelného dolu všech 128 horníků, kteří tam pracovali. Mimořádnou událost v šachtě A. D. Rubana ve městě Leninsk-Kuzněck způsobil ohřev uhelné sloje, uvedla agentura TASS. Žádný z horníků není zraněn. Na místě zasahovalo šest jednotek báňských záchranářů.

„Všichni už vyšli (na povrch), nikdo není zraněn,“ řekl agentuře TASS zástupce provozovatele dolu.

Prvotní informace hovořily o požáru v šachtě, nakonec se však nepotvrdily. Mimořádná situace vznikla večer, když senzory zaznamenaly zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého, píše TASS. Podle předběžných informací nehodu způsobilo samovolné zahřívání uhelné sloje v neaktivní šachtě, doplnila agentura.

Společnost provozující důl později uvedla, že ventilační systém funguje normálně a hladina důlních plynů je v normě. Práce v dole byly dočasně pozastaveny.

Při požáru v dole na Sibiři zahynulo nejméně 52 lidí, záchranné akce stojí

Při důlním neštěstí ve stejné oblasti koncem listopadu zahynulo 51 lidí, včetně pěti důlních záchranářů. Na povrch se z dolu Listvjažnaja podařilo dostat 239 lidí, desítky z nich ale utrpěly zranění. Podle předběžné verze vyšetřování explodoval v šachtě metan. 

Neštěstí se zařadilo mezi jedny z nejhorších tragédií tohoto druhu v Rusku od dob Sovětského svazu. Bezpečnostní složky v souvislosti s touto tragédií zadržely několik lidí, včetně spolumajitele dolu. Viní je z porušení bezpečnostních pravidel a zneužití pravomoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video