Život v novozélandském Aucklandu po částečném zmírnění koronavirových omezení....

Život v novozélandském Aucklandu po částečném zmírnění koronavirových omezení. Vláda dala město do karantény kvůli narůstajícím případům koronaviru. (24. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Covid měnil žebříček nejlepších měst. Praha se propadla, Vídeň už není první

  • 46
Na první příčce žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života, který sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), se umístilo novozélandské největší město Auckland. Vystřídalo Vídeň, která na vrcholu byla od roku 2018. Propad v hodnocení zaznamenala i Praha.

Zatímco kvalita života se v evropských městech snížila kvůli epidemii koronaviru a souvisejícími opatřeními, Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra, uvedla agentura Reuters. 

Vídeň ani žádné další město ze států Evropské unie se letos nedostaly do první desítky metropolí s nejvyšší kvalitou života. Rakouská metropole se propadla na 12. místo. Úspěch naopak slaví Oceánie. Kromě prvního Aucklandu je v desítce nejlepších měst také novozélandské hlavní město Wellington a australská města Adelaide, Perth, Melbourne a Brisbane. Japonsko obsadilo v hodnocení druhé a čtvrté místo s Ósakou a Tokiem a Švýcarsko sedmé a osmé místo s Curychem a Ženevou.

Česko kleslo v žebříčku kvality života. Nejlépe se žije v Norsku

Podle organizace se epidemie koronaviru výrazně promítla do kvality života ve většině velkých světových metropolí. „Tvrdá uzávěra, kterou Nový Zéland zavedl, dovolila obnovit provoz a umožnila obyvatelům měst, jako jsou Auckland či Wellington, si užívat života, který se podobá době před pandemií,“ uvedli autoři hodnocení. Podle nich se městům v Oceánii vyplatila i striktní kontrola hranic, kterou zavedly Austrálie a Nový Zéland.

Během pandemie se výrazně propadlo hodnocení mnohých měst a metropolí v Evropské unii. Podle EIU to je dáno pomalým startem očkování a kvůli pokračování pandemických opatření. Nejprudší sestup zaznamenal německý Hamburk, jež se umístil na 47. místě. To je o 34. příček horší skóre než před šesti měsíci. Praha se umístila ve zhruba polovině žebříčku, na 72. pozici, což je o 27. příček horší výsledek. České hlavní město si výrazně pohoršilo v hodnocení zdravotní péče. Výrazné zlepšení v EU hlásily Madrid a Barcelona.

Česko je desátou nejbezpečnější zemí, před Švýcarskem i Austrálií

EIU vyhodnocuje 140 světových měst a metropolí na základě zhruba 30 indikátorů. Hodnotí se pět oblastí - politická a bezpečnostní stabilita, zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura a kultura a životní prostředí. V roce 2020 nebylo světové hodnocení zveřejněno, letos zahrnovalo i ukazatele související s epidemií covidu-19. Podle analytiků hodnocení životních podmínek zajímá mezinárodní investory při rozhodování, kam umístit své sídlo či pracoviště nebo vyslat své zaměstnance.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video