Diskuze

Vesmír „zhoustl“ o dvě sondy z Evropy, české přístroje míří zkoumat plazmu

Krátce před třetí hodinou ráno SEČ odstartovala z kosmodromu Plesetsk ruská raketa Rokot. Do vesmíru vynesla i české vědecké přístroje na zkoumání plazmy. Česko tak navazuje na řadu družic Magion. Na palubě rakety vyletěla do kosmu i evropská sonda SMOS, která vytvoří globální mapu vlhkosti a soli v oceánech.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

leo5

3. 11. 2009 20:08
Není to jenom taková ješitnost vědců

K čemu takové pokusy za 18 mil.eur jsou.Změní to náš společenský a ekonomický postoj?Své plyny budeme klidně vysír(l)at dál.Vědci budou stále jen varovat.Budeme mít detailní přehled o koloběhu vody.Nač?Teď již každá desátá velká řeka nedoteče do moře,protože její voda skončí v obrovských sklenících na klonované ovoce a zeleninu.Tu pak všechnu zpapáme,hlavně na místech,kde je vody dost a pak ji tam vyčůráme.Pak nemají být na jednom místě záplavy a na druhém sucho.Nakonec nám bude věda radit,aby jsme se začali chovat tak,jak radil průměrný filosof starověku.;-)

0 0
možnosti
J

jural

2. 11. 2009 12:33
presneji

jedna se o "to" plazma - coz je ve fyzice 4. skupenstvi hmoty. "ta" plazma ve fyzice neni. Tak se rika lidove plazmove televizi.

0 0
možnosti
RK

Radim Rumun

2. 11. 2009 12:56
Re: presneji

"Ta" plazma je zejména krevní plazma. Pro její výzkum se ale málokdy přístroje posílají do vesmíru...

Chyba ve zprávě "České kosmické kanceláře" jen zdůrazňuje její vazby na byrokratické ministerstvo a nulový kontakt s vědci a  školami...

0 0
možnosti
J

jural

2. 11. 2009 12:27
!!!!!Novinari - titulek

Podle titulku miri ceske pristroje zkoumat plazmovou televizi. Cili spravne: pristroje miri zkoumat plazma.

0 0
možnosti