ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

GB, znak britských motoristů, končí. Diskriminuje Severní Iry

  • 70
Na všech dopravních prostředcích pohybujících se v zahraničí má dojít ve Velké Británii k velké změně. U poznávacích značek skončí zkratka GB, nahradí ji UK. Mnozí lidé to vítají, jiní to považují za plýtvání penězi.

Ke změně, kterou mají úřady oficiálně přijmout 28. září, dochází kvůli Brexitu. Dvě písmenka GB stojící za označením Great Britain (Velká Británie) by měla nově nahradit zkratka UK, tedy United Kingdom (Spojené království).

Politici, kteří přišli s návrhem, uvádí, že je to vřelý krok směrem k Severnímu Irsku. „Změna národního identifikátoru z GB na Spojené království symbolizuje naši jednotu jako národa,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy.

Používání zkratky GB bude pro milovníky starých pořádků i nadále možné, ale pouze vedle UK na zadní straně vozidla, dodal mluvčí.

Vláda už o změně rozlišovacího znaku země, který je také známý jako národní identifikátor, informovala zúčastněné strany i Organizaci spojených národů (OSN).

GLOSA: Registrační, či státní poznávací? Exkurz do českého právního bordýlku

Většina vozidel ve Velké Británii nemá nálepku na poznávací značce a kvůli výsledku by si musela koupit nové.

Kritici však tvrdí, že tento krok je plýtváním penězi. Mluví také o „facce těm, kteří jsou hrdí na to, že jsou Britové“.

Konzervativní politik Ian Liddell-Grainger pro server zpravodajský MailOnline řekl, že bude kontaktovat ministra dopravy Granta Shappse, aby se zeptal, proč ke změně dochází.

„Nevidím v tom žádný smysl. Zdá se mi, že je to úplné plýtvání penězi,“ nechal se slyšet Liddell-Grainger. Dodal, že připravovaná změna je ztrátou času i peněz. „Nevím, proč se tím vůbec zabýváme,“ uzavřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video