Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na bojových pozicích ukrajinské armády v Donbasu (17. února 2022) | foto: Reuters

Ukrajina volá na pomoc dobrovolníky ze světa. Čechům za službu hrozí vězení

  • 432
Situace na Ukrajině se zhoršuje každým okamžikem. Bezradný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nyní vyzývá všechny Evropany, kteří mají vojenské zkušenosti, aby přišli jeho zemi na pomoc. Slibuje jim i zbraně a munici.

„Pokud máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete již přijet do naší země a připojit se k obraně Evropy, kde je to nyní velmi potřebné,“ řekl v projevu Zelenskyj. Podle něj je potřeba, aby se Evropané bránili před agresorem.

Ukrajinský prezident ve čtvrtek vyhlásil válečný stav a zahájil všeobecnou mobilizaci. Muži ve věku 18–60 let navíc nesmí opustit zemi. Přesto se najdou i dobrovolníci, kteří se do armády hlásí i v pokročilejším věku.

Jak dokládá příspěvek facebookové stránky zaměřené na armádu, do služby se měl dokonce přihlásit osmdesátiletý muž, který měl mít ve svém kufru podle dostupných informací dvě trička, kalhoty a několik sendvičů. „Dělám to pro svá vnoučata!“ měl říct muž při rukování.

Reportér Moshe Schwartz z webového portálu The Yeshiva World News, jenž je nyní přímo na Ukrajině, pak na sociální sítě umístil video, na němž je vidět, že ukrajinské ozbrojené síly distribuují zbraně na ulicích Kyjeva. Lidé si kromě samopalů a pušek berou i nabité zásobníky a připravují se na boj.

Ruské ostřelování zasáhlo v pátek kryt u školky ve městě Ochtyrka v Sumské oblasti a na místě jsou mrtví a vážně zranění, mezi nimi i děti, uvedly ukrajinské úřady. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba mluví o válečných zločinech. Ruští výsadkáři přistáli také v oblasti vojenského letiště Hostomel, které se nachází na okraji Kyjeva, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

V případě, že by výzvu ukrajinského prezidenta Zelenského chtěl vyslyšet i někdo z Čechů, čekal by ho poměrně zdlouhavý proces. Musel by totiž požádat o svolení prezidenta republiky Miloše Zemana. V opačném případě dotyčnému podle trestního zákoníku hrozí odnětí svobody až na pět let.

§ 321 Trestního zákoníku

Občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

Kancelář prezidenta republiky prozatím ale žádnou takovou žádost neobdržela. „Žádná taková žádost nepřišla. Pokud takové žádosti budou předloženy, nejprve se musí vyjádřit ministerstvo obrany,“ napsal redakci iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Rusko zasáhlo střelami školku, zemřely děti. U Kyjeva shodilo výsadkáře


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video