Ukrajinský exprezident Petro Porošenko (28. ledna 2022)

Ukrajinský exprezident Petro Porošenko (28. ledna 2022) | foto: Profimedia.cz

Exprezident bude bránit Kyjev s kalašnikovem. Jak dlouho vydržíme? Navždy!

  • 61
Někdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko se v pátek přidal k vojákům a záložníkům, kteří se chystají metropoli bránit před přibližující se ruskou armádou. „Ukrajinci jsou připraveni bránit svoji zemi,“ řekl exprezident stanici CNN, zatímco si přehazoval přes rameno kalašnikov.

„Každý by měl pochopit, že ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil válku ne Ukrajině, ale celému světu,“ řekl Porošenko s tím, že jeho prapor se nachází tři kilometry od bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami. Prezidenta Putina označil Porošenko za „prostě šíleného“.

„Jak dlouho myslíte, že vydržíte?“ ptá se ho moderátor. „Navždy,“ odpoví mu exprezident.

Podle Porošenka Ukrajina potřebuje pomoc Západu, včetně sankcí, jejichž součástí by mělo být vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT a rovněž vykázání ruských letadel a lodí z letišť a přístavů EU a NATO.

Exprezident rovněž poděkoval USA a Spojenému království za poskytnutí obranných zbraní. „Je to pro nás důležité, abychom cítili, že nejsme sami, že jste s námi,“ řekl Porošenko CNN s tím, že Putin Ukrajinu nikdy nezíská.

„Bez ohledu na to, kolik vojáků zabije, kolik má raket, kolik má jaderných zbraní, my Ukrajinci jsme svobodní lidé s velkou evropskou budoucností,“ řekl exprezident.

Ukrajinská vláda ve čtvrtek uvedla, že očekává, že se Rusko během pátku pokusí proniknout do Kyjeva. Podle agentury AP ruské invazní síly už postoupily na předměstí metropole. Městem ráno zněl opět letecký poplach a obyvatelé byli opět vyzváni, aby se odebrali do krytů.

Ukrajinské ministerstvo obrany ráno rovněž varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Porošenko nyní na Ukrajině čelí vyšetřování kvůli podezření z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Úřady Porošenka podezírají, že se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy korun) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země.

Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu. Porošenko veškerá obvinění popírá.


Video