Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský raketový útok zabil nejméně třiadvacet lidí. Mezi oběťmi jsou i děti

Sledujeme online   12:35aktualizováno  15. července 7:11
Při ruském raketovém útoku na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny zemřelo nejméně dvacet tři lidí, včetně tří dětí, hlásí ukrajinské úřady. Rusko i tak v uplynulých 72 hodinách nedosáhlo žádných významných územních úspěchů, tvrdí britská obrana. Ruské armádě tak podle Londýna hrozí, že ztratí dynamiku, kterou měla po dobytí Lysyčansku.

Počet obětí čtvrtečního ruského raketového úderu na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny roste - úřady informují o 23 zabitých a 117 zraněných. Mezi mrtvými jsou i děti, uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS). Kancelář prezidenta dříve informovala o osmi mrtvých, agentury o dvanácti. Podle agentury Unian po úderu ve městě vypukl obrovský požár.

Policejní šéf Ihor Klymenko sdělil, že tři ruské rakety zasáhly kanceláře v centru města a poškodily obytné budovy v okolí. Na místě zasahují hasiči, požár se rozšířil na parkoviště a vzplálo na 50 automobilů, popsal Reuters s odvoláním na policii.

Na videozáznamech z místa je například vidět hustý černý dým valící se z jedné z vysokých budov, na fotografiích kouř stoupající z ohořelých vraků aut a doutnajících trosek. Na jednom snímku je vidět opuštěný, převrácený dětský kočárek ležící na ulici a vedle něj zřejmě kus nohy.

Server The Insider na svém Twitteru zveřejnil s odvoláním na ukrajinská média poslední video matky s dcerou, které si spolu asi hodinu a půl před útokem při chůzi povídají. Dívka zemřela, matce exploze utrhla nohu, píše The Insider.

„Jsou tam ranění a mrtví, mezi nimi i malé dítě,“ reagoval ve čtvrtek na sociální síti telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty. Kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ poznamenala hlava státu.

Ukrajinská armáda opět zaútočila na město Nova Kachovka, které leží na jihu Ukrajiny a od začátku války je pod kontrolou ruských sil, informovalo podle agentury Unian Jižní velitelství ukrajinských sil. Při úderu ruská strana přišla o 13 vojáků a šest obrněnců a armádních vozidel, sdělilo velitelství. Ukrajinská armáda na město útočila také v pondělí.

Představitel proruských separatistů na východní Ukrajině Denis Pušilin pak podle TASS oznámil, že síly bojující na straně Moskvy obkličují město Siversk v Doněcké oblasti.

Při ostřelování města Bachmutu v Doněcké oblasti z raketometů zemřel jeden člověk a pět dalších utrpělo zranění, sdělil podle zpravodajského serveru Ukrajinska pravda oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko. Rusové znovu ostřelovali také Mykolajiv na jihu Ukrajiny, upozornil starosta města Oleksandr Sjenkevyč, podle kterého byly ve městě zasaženy civilní cíle. Útokům z raketových systémů čelily také například vesnice v Sumské oblasti na severovýchodě země.

Tempo nabrané po Lysyčansku mizí

V uplynulých 72 hodinách ruské síly nedosáhly na ukrajinském Donbasu žádných významných územních úspěchů, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině. Ruské armádě tak podle Londýna hrozí, že ztratí dynamiku, kterou měla po dobytí Lysyčansku. Moskva obvinila USA, že asistují Kyjevu při používání dodaných raketometů HIMARS tím, že mu poskytují zpravodajské informace a výcvik.

Zastaralá vozidla a zbraně a taktika z dob Sovětského svazu by ruské straně umožnily znovu nabýt dynamiku jen v případě, že by byly použity v obrovském množství, podotklo britské ministerstvo. To však nyní není Rusko schopno zajistit.

Ruské síly tak nadále na Donbasu pokračují v dělostřeleckých úderech a na některých místech zkoušejí prorazit ukrajinskou obranu pomocí útoků malých útvarů, doplnil Londýn.

Místo toho, aby Rusko vyhlásilo úplnou nebo i jen částečnou mobilizaci, Kreml pravděpodobně nařídil jednotlivým ruským regionům, aby vytvořily takzvané dobrovolnické prapory. Ve své zprávě o vývoji bojů na Ukrajině to uvedli analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Podle zpráv z médií jednotlivé regiony nabírají muže do 50 či 60 let na šestiměsíční smlouvu a nabízejí jim odměnu pohybující se v rozmezí od 220 000 do 350 000 rublů měsíčně (přibližně od 92 000 do 146 000 korun), doplnil institut. Pokud by každý subjekt Ruské federace vytvořil alespoň jednu jednotku o 400 mužích, získala by ruská strana 34.000 "dobrovolníků“.

Za ukrajinským know-how stojí USA

Ruské ministerstvo zahraničních věcí ve čtvrtek obvinilo USA, že poskytly Kyjevu zpravodajské informace a vyslaly na Ukrajinu instruktory, aby dopomohly k útokům z raketometů HIMARS proti obyvatelům ukrajinského Donbasu. V Doněcké a Luhanské oblasti podle ruského ministerstva ukrajinská palba záměrně cílí na rezidenční oblasti, trhy nebo zdravotnická zařízení.

„Ukrajinské ozbrojené síly používají na celém území země raketomety HIMARS, které obdržely z USA, a činí tak za přímé pomoci Spojených států,“ řekla podle agentury TASS mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...