Ruské bojové vozidlo po výbuchu. (27. února 2022)

Ruské bojové vozidlo po výbuchu. (27. února 2022) | foto: Marienko Andrii / UNIAN

Zajatí Rusové promluvili: Omlouváme se, nevěděli jsme, že jdeme do války

  • 291
Tři ruští zajatci vystoupili na tiskové konferenci v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Trojice mužů z jednotky, která se zúčastnila invaze na Ukrajinu, prý netušila, že jdou do opravdové války. Přenos z konference přinesla ukrajinská agentura Unian.

„Chtěl bych se vám ze všeho nejdříve omluvit. Jak sami víte, okolnosti, za kterých se shledáváme, nejsou úplně normální,“ řekl na úvod konference, kterou přenášela ukrajinská tisková agentura Unian, jeden ze zajatců, podplukovník Dmitrij Astachov.

„Až do konce jsme nevěřili tomu, že skutečně vstoupíme na ukrajinské území. Řekli nám, že se budeme v Bělorusku účastnit společných cvičení,“ doplnil.

Podobně se vyjádřil i druhý zajatec, který se také podle svých slov původně domníval, že jede do Běloruska na cvičení. 

„V únoru nás shromáždili na cvičení v Bělorusku a 24. února přišel příkaz, že se máme posouvat na území Ukrajiny,“ řekl inspektor informační a dokumentační jednotky Jevgenij Spiridonov.

Mami, já sem nechtěl. Ukrajinci publikují videa zajatců, některé už doma poznali

Příkaz k přesunu na Ukrajinu podle něj vydal přímo ruský prezident Vladimir Putin. Zajatec vysvětlil, že on a jeho kolegové měli spolu s ruskými ozbrojenými silami postupovat na Kyjev a poskytnout jim „veškerou podporu“ při jeho ovládnutí a po jeho dobytí „různým způsobem potlačit protiprávní jednání ze strany ukrajinského civilního obyvatelstva“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video