Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové se zmocnili Chersonu. Z Ukrajiny už uprchlo přes milion lidí

  20:27aktualizováno  3. března 5:57
Kyjev zažil další noc ruského ostřelování. Výbuchy se rozléhaly i Charkovem. Starosta jihoukrajinského přístavu Cherson sdělil, že město padlo do rukou Rusů. Z Ukrajiny uprchl během týdne od začátku ruské invaze už více než milion lidí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Kyjev se v noci stal opět terčem ruského ostřelování. Agentura Unian informovala o několika silných explozích ve čtvrtích Pečersk, Poznjaky a Holosiivskyj.

Silný výbuch se předtím večer rozlehl u jednoho z kyjevských nádraží. Nedaleko se nachází budova ministerstva obrany, poznamenal server Unian, podle něhož právě tato budova mohla být cílem útoku.

Železniční společnost Ukrzaliznycja uvedla, že z nádraží byly evakuovány tisíce žen a dětí. „Budova nádraží přežila a utrpěla menší škody. Provoz vlaků pokračuje,“ oznámila společnost. Exploze podle Heraščenka poškodila teplovod a část Kyjeva by mohla zůstat bez tepla.

Ruská vojska stále agresivněji útočí na metropoli Kyjev raketami a dělostřelectvem, počet střel mířících na město se zvyšuje, řekl médiím nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel, který v posledních dnech pravidelně zprostředkovává médiím americký pohled na vývoj bojů na Ukrajině. V kyjevském metru se nyní podle úřadů ukrývá 15 tisíc lidí.

Cílem ruského letectva se večer stal rovněž Charkov na severovýchodě země. Také tady byly podle médií slyšet výbuchy. „Úkolem je psychologicky zlomit město,“ prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Podle agentury AP toto druhé největší ukrajinské město označil za „Stalingrad 21. století“.

Při ostřelování města zemřela pracovnice Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Marina Fenina, informoval sekretariát OBSE ve Vídni. V Izjumu nedaleko Charkova pak  zemřelo podle ukrajinských úřadl po ruských leteckých útocích osm lidí.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Starosta jihoukrajinského přístavu Cherson Ihor Kolychajev podle BBC řekl, že město ovládly ruské jednotky. „Dnes byli na městské radě ozbrojení návštěvníci,“ napsal na sociální síti. 

Moskva už dříve uvedla, že ruští vojáci černomořský přístav obsadili, ukrajinské úřady to popřely. Pokud Cherson skutečně padl, jde o největší Ruskem dobyté město a první metropoli některé z ukrajinských oblastí od počátku invaze.

Soud v Haagu začal vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině, sbírá důkazy

Větší části ukrajinských jednotek se ale daří držet pozice. „Jedna z našich brigád postoupila na okraj Horlivky... Je to poprvé za sedm dní války, co naše jednotky podnikly útok v odděleném sektoru,“ cituje Oleksije Arestovyče z prezidentské kanceláře agentura Interfax-Ukrajina.

Horlivka se nachází v Doněcké oblasti na východě země, kterou si nárokují proruští separatisté.

Ministr obrany Oleksij Reznikov prohlásil, že nyní je ideální chvíle vytvořit na nepřítele tlak, neboť ztratil iniciativu.

Rusko připouští příměří. Někdo nás zatáhl do umělého konfliktu, šokoval Lavrov

Pokud jde o situaci v dalších částech Ukrajiny, Arestovyč uvedl, že pohyb ruských vojsk ve směru na Černihiv a Sumy byl zastaven, píše Interfax-Ukrajina. Na severozápadě Kyjeva ruské jednotky podle ní nadále soustřeďují síly k další ofenzivě proti metropoli. Ukrajinské ozbrojené síly podnikají dělostřelecké údery.

Ke Kyjevu mezitím míří několik desítek kilometrů dlouhý konvoj ruské armády, který se podle Spojených států v úterý v podstatě zastavil, zejména kvůli logistickým problémům.

Z Ukrajiny také přišla zpráva o tom, že v postupu ruských vojsk se snaží zabránit civilisté. Taková situace byla hlášena z města Enerhodar a přilehlé jaderné elektrárny. 

Stovky lidí tam podle záběrů na sociálních sítích vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. To se jim zatím podle agentury Interfax-Ukrajina podařilo. Starosta města Dmytro Orlov později popřel zprávy, že by invazní jednotky do obyvatel střílely.

Počet uprchlíků překonal milion

Z Ukrajiny mezitím od začátku invaze uprchl už více než milion lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století.

Dosavadní uprchlická bilance znamená, že Ukrajinu – stát se 44 miliony obyvatel – již opustily zhruba dvě procenta z celkové populace. UNHCR dříve uvedl, že boje mohou ze země vyhnat až čtyři miliony lidí.

„Jen za sedm dní jsme svědky exodu milionu uprchlíků z Ukrajiny do sousedních zemí,“ uvedl na Twitteru vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi. UNHCR agentuře AP na základě svých dat získaných od úřadů cílových zemí sdělil, že hranice jednoho milionu běženců byla prolomena o půlnoci.

Zemí s největším počtem uprchlíků (5,6 milionu) je v současnosti Sýrie, kde v roce 2011 vypukla občanská válka. Ale i v době nejrychlejšího tempa odchodů lidí ze Sýrie na začátku roku 2013 trvalo zhruba tři měsíce, než tuto blízkovýchodní zemi opustil milion uprchlíků.

Mluvčí UNHCR Shabia Mantoová ve středu uvedla, že „tímto tempem“ by na Ukrajině mohla vzniknout „největší uprchlická krize v tomto století“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...