Ukrajinští vojáci na videu tvrdí, že dobyli ukrajinskou vesnici Staromajorske v...

Ukrajinští vojáci na videu tvrdí, že dobyli ukrajinskou vesnici Staromajorske v Doněcké oblasti. (27. července 2023) | foto: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Reuters

Osvobodili jsme vesnici na hlavním tahu jižní protiofenzivy, potvrdil Zelenskyj

  • 126
Ukrajinští vojáci ohlásili osvobození vesnice Staromajorske, která leží na jednom z hlavních směrů ukrajinské protiofenzívy na jihu země. Ve čtvrtek večer to ohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom ukrajinská média.

Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích video, na kterém ukrajinští vojáci uprostřed ruin hlásí, že splnili úkol a osvobodili ves Staromajorske. Zelenskyj tuto zprávu komentoval zvoláním: „Náš jih! Naši chlapci! Sláva Ukrajině!“

Saromajorske leží na rozhraní Doněcké a Záporožské oblasti, kde v červnu začala ukrajinská protiofenziva, uvedla ruská redakce BBC. Dodala, že o stažení ruských sil ze vsi dříve informovali někteří ruští váleční reportéři.

Zelenskyj dříve na sociálních sítích informoval o své návštěvě města Dnipro na východě země, kde jednal o situaci na frontě.

Na Ukrajině nyní začal hlavní úder ukrajinské protiofenzivy, při němž se Ukrajinci pokusí prolomit pomyslný pozemní most spojující poloostrov Krym s dalšími Ruskem okupovanými územími na jihu Ukrajiny. S odvoláním na dva nejmenované představitele Pentagonu to uvedl deník The New York Times.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video