Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cherson opět patří Ukrajině. Klidný ústup, ne chaotický útěk, tvrdí Rusové

Sledujeme online   8:17aktualizováno  15:30
Cherson se vrací do ukrajinských rukou, vojáci vstupují do města donedávna okupovaného Rusy, uvedl portál RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenskou rozvědku. Lidé ve městě vycházejí do ulic se žluto-modrými vlajkami, aby přivítali osvoboditele. Scházejí se na centrálním náměstí Svobody, kde se na jaře konaly demonstrace proti ruské okupaci města.

Přestože ve městě již vlaje vlajka Evropské unie, Kyjev dosud obsazení města neohlásil. „Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny. Jednotky ozbrojených sil Ukrajiny vstupují do města,“ napsalo pouze hlavní ředitelství zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany.

Již dříve se v centru Ruskem okupovaného města objevila ukrajinská vlajka. Vyvěsili ji příslušníci hnutí odporu, uvedl RBK-Ukrajina s odvoláním na snímek, který zveřejnil místní novinář Konsťantyn Ryženko.

Přestože v Chersonu již vlaje vlajka Evropské unie, Kyjev dosud obsazení města neohlásil. (11. listopadu 2022)

Na jednom z videí, které se šíří sociálními sítěmi, mávají ukrajinskou vlajkou nadšeně muži na piedestalu s odstraněnou sochou Lenina na centrálním náměstí, u kterého je sídlo oblastní správy. „Sláva Ukrajině, sláva hrdinům!“ křičí.

Na náměstí se postupně srocoval stále mohutnější dav, který v nadšení skandoval toto hlavní heslo ukrajinské osvobozenecké války.

„Hnutí odporu pozdravuje. Sláva Ukrajině. Snímek z nynější chvíle,“ uvedl v pátek žurnalista. Ze snímku bylo patrné, že stožár na samotné budově oblastní správy zůstával prázdný, ruská vlajka z něj byla stažena před týdnem, upozornila ruská redakce BBC.

Ústup, nebo úprk

Stažení z Chersonu je již třetím velkým ruským ústupem v této válce a první, který zahrnuje opuštění tak rozsáhlého území. V březnu byly moskevské síly vyhnány z předměstí hlavního města Kyjeva a Ukrajinci je vytlačili z města. Ze severovýchodní oblasti Charkova v září.

V řece Dněpr se při pokusu o útěk utopilo velké množství ruských vojáků, další se změnili v civilisty a doporučili obyvatelům, aby neopouštěli své domovy. Ukrajinské jednotky nyní pátrají po zbývajících ruských vojácích. „Ruské jednotky se převlékají do civilního oblečení již nejméně dva týdny,“ potvrdila mluvčí jižního velení armády Natalia Humeniuková.

„Na pravém (západním) břehu Dněpru nezůstala žádná jednotka ruské vojenské techniky. Všichni ruští vojáci přešli na levý břeh,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že Rusko během svého stahování neutrpělo žádné ztráty na personálu nebo vybavení.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov i přesto řekl, že Kreml i nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska. Ruská vojska završila v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení z pravého, západního břehu Dněpru v pátek dopoledne. „Je to (Chersonská oblast) subjekt Ruské federace. Toto postavení je stanoveno a zakotveno v zákonech. Tady nejsou a nemohou být žádné změny,“ řekl Peskov.

Ministerstvo obrany uvedlo, zaujalo obranné linie a pozice na východním břehu řeky, který, jak Moskva doufá, bude moci lépe zásobovat a bránit.

Mluvčí také odmítl odpovědět na otázky novinářů, jak prezident Putin přijal hlášení generála Sergeje Surovikina o situaci v Chersonu a rozhodnutí stáhnout odtud ruská vojska, které přijal ministr obrany Sergej Šojgu.

„Bylo to rozhodnutí ministra obrany, a tak se prosím obraťte na ministerstvo obrany. Já k tomu nemám co říct,“ prohlásil Peskov. Na dotaz BBC mluvčí odvětil, že stažení z Chersonu nepokládají v Kremlu za ponižující. Také řekl, že v Kremlu nelitují, že uspořádali slavnostní ceremonii k přijetí Chersonské a dalších oblastí do Ruské federace.

VIDEO: Ženy vítaly osvoboditele v slzách, muži jim provolávali slávu

Zima boje zpomalí, ale nezastaví

Nadcházející zimní počasí boje na Ukrajině nezastaví, domnívají se analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Možný pomalejší postup podle nich v následujících měsících způsobí spíš problémy v logistice nebo obranné postavení ruských invazních jednotek než špatné počasí, jak uvádí někteří západní činitelé.

„Pokud se boje tuto zimu zastaví, bude to kvůli logistickým výzvám a vyvrcholení několika kampaní obou stran,“ píše v hodnocení ISW a připomíná, že ruské kampaně za účelem dobytí Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti dosáhly vrcholu už před několika měsíci, ačkoliv Moskva opakovaně trvá na zahájení dalších a dalších útoků. „Ruské síly jsou na na většině fronty v obranné pozici,“ dodávají analytici.

Vojenský postup může zpomalit nebo zastavit podzimní a jarní bahno nebo špatné či nedostatečné zimní vybavení, uvádí ISW. Některé vojenské vybavení může vyžadovat uzpůsobení pro chladnější počasí a postup může kvůli logistickým potížím zpomalit nedostatek vybavení a munice.

Rusko doufá v krutou zimu. Putinovi by byla spojencem proti Evropanům

Větší komplikace zima přinese hůře vybaveným ruským silám na Ukrajině. Naopak dobře zásobované ukrajinské jednotky podle všeho své protiofenzivy nezastaví, ale naopak využijí zmrzlého terénu a budou se přesouvat rychleji než na podzim.

10. listopadu 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....