Bratislavská čtvrť Petržalka.

Bratislavská čtvrť Petržalka. | foto: Profimedia.cz

Už za pár let se budou pod Bratislavou prohánět vlaky metra

  • 30
Slovenská metropole získala první územní rozhodnutí, které povoluje stavbu projektu TEN-T. Bratislava se tak napojí na velký evropský železniční koridor. Ve městě by železnice měla vést převážně pod zemí a bude tak fungovat jako metro. Zahájení největšího stavebního projektu našich východních sousedů se plánuje na rok 2011.

První územní rozhodnutí získal projekt TEN-T (Trans European Network for Transport) z místního úřadu v Petržálce. S papírováním jsou ale zástupci Dopravaprojektu, který stavbu zastřešuje, teprve na začátku. Ještě musí získat územní rozhodnutí v dalších třech bratislavských částech, a to v centru, v Novom Mestě a v Ružinove.

"Územní rozhodnutí se týká 1,325 kilometrů dlouhému úseku mezi Rakouskem a železniční stanicí Petržálka," informoval mluvčí Petržalky Ľubomír Andrassy.

"Všechna jednání zatím probíhají podle časového plánu," dodala Petra Pauerová z Dopravaprojektu.

Mapa bratislavského metra.

Mapa bratislavského metra.

Projekt TEN-T, který bude naše východní sousedy stát asi 664 milionů eur, se má stát součástí evropské železniční magistrály Paříž - Štrasburk - Stuttgart - Vídeň - Bratislava.

V metropoli by měla nová trať vést hlavně pod zemí. Tunel bude dlouhý asi šest kilometrů a povede i pod Dunajem.

Stavba by se mohla začít realizovat v roce 2011 a výstavba by měla trvat asi pět let. Projekt bude financovat částečně státní rozpočet a částečně evropské fondy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video