Ahmad Šabu žije nyní s rodinou v Německu, kam utekli ze Sýrie. (5. července...

Ahmad Šabu žije nyní s rodinou v Německu, kam utekli ze Sýrie. (5. července 2016) | foto: AP

Deset útoků na migranty denně, hlásí německé ministerstvo vnitra

  • 263
Německé úřady během loňského roku registrovaly téměř deset násilných útoků na migranty za každý den. Bylo při nich zraněno celkem 560 lidí, z toho 43 dětí. Informovalo o tom v neděli ministerstvo vnitra.

Z celkových 3533 útoků na migranty jich byla necelá tisícovka vedena proti zařízením, v nichž jsou ubytováni. Řadu z nich tvořily požáry ubytoven v různých částech Německa. Zbylých 2545 mířilo přímo proti jednotlivým cizincům usilujícím o trvalý pobyt v zemi. Kromě toho 217 útoků směřovalo i na organizace, které se o uprchlíky starají a dobrovolníky.

„Lidé, kteří uprchli ze své domovské země a hledají ochranu v Německu, mají právo očekávat bezpečné útočiště,“ uvedlo podle webu BBC ministerstvo v nedělním prohlášení reagujícím na statistiky.

Přístup k migrantům rozděluje německou veřejnost i politiky od předloňského dramatického nárůstu počtu žadatelů o azyl, kterých v roce 2015 přišel do země téměř milion. Loni především v souvislosti s dohodou mezi EU a Tureckem o vracení migrantů a uzavřením balkánské trasy tento počet poklesl na 280 000, téma však bude výrazně rezonovat i v letošních německých parlamentních volbách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video