Biden míří k vítězství, Trump chce zastavit sčítání v klíčových státech

  • 5032
Souboj o příštího prezidenta Spojených států stále zůstává otevřený. Demokrat Joe Biden vede těsně ve dvou ze tří klíčových států v takzvaném Rezavém pásu. Nad Trumpem Biden zvítězil i v Michiganu a těsně ve Wisconsinu. Právě tamní výsledek však chce Trump nechat přepočítat, stejně tak chce postupovat i v Pensylvánii a Georgii

O vítězi není ani ve středu večer SEČ jasno. K potřebným 270 volitelům má momentálně blíže kandidát demokratů. Momentálně jich má 264, informuje agentura Reuters.

Trump má zatím 214 hlasů volitelů, ale ještě stále nejsou známy konečné výsledky v dalším klíčovém státu Pensylvánie. 

Biden na tiskové konferenci ve středu večer středoevropského času řekl, že ještě neohlásí své vítězství v úterních volbách. Věří ale, že až skončí sčítání hlasů, ukáže se, že má potřebných 270 volitelů.

Trumpův volební tým chce nechat výsledky ve Wisconsinu, kde zvítězil Biden, přepočítat. Pozastavit sčítání chce stávající prezident také v Pensylvánii, pozorovatelé republikánů k němu prý nemají přístup. 

Ve volbách v roce 2016, v nichž proti Trumpovi kandidovala demokratka Hillary Clintonová, ve Wisconsinu Trump zvítězil.

Bidenovo vítězství ve Wisconsinu je ale velmi těsné a pokud je rozdíl menší než jeden procentní bod, může kandidát požádat o přepočtení. Šéf Trumpovy kampaně Bill Stepien už oznámil, že o to požádají. „Jsou zprávy o nepoctivých případech v několika wisconsinských okresech, což vyvolává vážné pochybnosti o platnosti výsledku. Čísla dávají prezidentovi právo na přepočítání a my o to okamžitě požádáme,“ řekl Stepien.

Agentura AP na rozdíl od většiny předních televizních stanic Bidenovi přisoudila i 11 volitelů Arizony, která ještě není sečtená. Trump si předtím připsal cenné výhry v Iowě, Ohiu, Texasu a zejména na Floridě. 

Hlasy se stále sčítají v Georgii, Nevadě, Pensylvánii a Severní Karolíně. Oči se také upírají na Arizonu, kde ještě není oficiální výsledek. Biden by podle agentury Reuters k celkovému vítězství musel získat alespoň tři z těchto států, Trump nejméně čtyři. Úřady v Nevadě oznámily, že ve sčítání budou pokračovat až ve čtvrtek ráno místního času.

Trumpovo vítězství by podle Reuters nejspíš vedlo skrz Pensylvánii, kde vyhrál před čtyřmi lety. Pokud získá Pensylvánii bude potřebovat ještě tři proměnlivé státy, aby si zajistil potřebných 270 volitelů.

Čeká se na korespondenční hlasy

O výsledku téměř s jistotou rozhodnou miliony hlasů odevzdané v předstihu, které často bývají započítány jako poslední. Zároveň se čeká na započítání velkého objemu hlasů zaslaných poštou. Tuto formu volby přitom podle místních úřadů letos častěji využívali demokraté. 

Soudy v Pensylvánii navíc rozhodly, že započítány mohou být i hlasy, jež dorazí po volebním dni, za předpokladu, že byly odeslány včas a budou doručeny do pátku. Trump to kritizuje a podle Reuters není vyloučeno, že se otázkou bude soud opět zabývat. Sám Trump přitom volil korespondenčně.

Trump se vyhlásil vítězem a spustil bouři nevole

I přesto, že konečný výsledek je stále nejasný, se už Trump při projevu v Bílém domě během odpoledne středoevropského času prohlásil za vítěze voleb.  „Upřímně, vyhráli jsme. Vyhrajeme to. Co se mě týče, tak už jsme vyhráli,“ uvedl prezident USA.

Druhou stranu obvinil z nekalostí a pohrozil, že se právní cestou pokusí zastavit další sčítání hlasů, které poměr sil postupně překlápí na stranu Bidena. „Obrovsky se nám daří, ale oni se nám snaží ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme,“ vzkázal už v noci na Twitteru Trump. 

Podle demokratického tábora byly Trumpovy výroky nehorázné. „Prezidentovo prohlášení o snaze zastavit počítání správně odevzdaných hlasovacích lístků bylo nehorázné, bezprecedentní a nepřesné,“ uvedla šéfka Bidenovy kampaně Jen O’Malleyová. Trumpova slova považuje za jasnou snahu „odebrat demokratická práva americkým občanům“.

V oku hurikánu. Průmyslový Rezavý pás určí, kdo bude prezidentem

„Pokud prezident splní svou výhrůžku, že se bude soudit ve snaze zabránit řádnému spočítání hlasů, máme v pohotovosti právní týmy, připravené zakročit proti takové snaze,“ reagovala O’Malleyová.

Kampaň demokratického kandidáta naopak předpokládá, že Biden je vítězem. O’Malleyová řekla, že očekává Bidenovo vítězství v klíčových státech Michigan, Wisconsin a Pensylvánie. Biden by podle ní mohl shromáždit potřebných více než 270 volitelů ještě ve středu (místního času).

Trumpova volební kampaň vystoupila vzápětí po Bidenově a oznámila, že počítá s tím, že započtení dosud nesečtených hlasů přinese vítězství prezidentovi. „Když započteme všechny legální hlasy, zvítězíme,“ řekl šéf Trumpovy kampaně Bill Stepien.

Volilo se i do Kongresu

S přicházejícími výsledky hlasování v amerických volbách ubývá demokratům také naděje, že získají kontrolu nad Senátem, píše agentura AP. Ačkoliv vítěz ještě není jasný hned v několika státech, vypadá to, že si republikáni v Senátu udrží svou křehkou většinu.

Kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů si dosud držela Demokratická strana a bude i nadále. Znovu se tam probojovaly čtyři demokratické poslankyně, včetně Alexandrie Ocasiové-Cortezové, které patří k levicovému křídlu své strany a kvůli svému etnickému původu se loni staly terčem nevybíravé kritiky prezidenta Trumpa. 

Za republikány se tam dostala kontroverzní podnikatelka Marjorie Taylorová Greeneová, která v minulosti několikrát podpořila internetovou konspirační teorii QAnon.

Naopak v Senátu mají většinu republikáni. Své místo obhájil nynější šéf republikánské většiny Mitch McConnell. Obě strany ve volbách bojovaly o 35 křesel. Republikáni obhajují 23 mandátů a demokraté 12. 

Americké prezidentské volby 2020

Joe Biden se vyjádřil k dosavadnímu průběhu voleb. (4. listopadu 2020)

Demokraté sice nově získali křeslo v Coloradu, přišli ale naopak o místo v Alabamě. Republikáni obhájili velkou většinu křesel včetně Jižní Karolíny, Iowy, Texasu či Kansasu, a dramaticky tak snížili počet míst, která mohla připadnout demokratům. 

Demokraté přitom do senátorských kampaní v Texasu, Kansasu či Jižní Karolíně investovali obrovské částky a doufali, že právě tady mají velkou šanci na úspěch, napsal server Politico.

Pro vítěze prezidentské volby je většina v Senátu zásadní. Hlava státu s jeho souhlasem jmenuje a odvolává ministry a vysoké státní úředníky a může zbrzdit nebo naopak urychlit agendu Bílého domu. V případě, že při hlasování v Senátu nastane rovnost hlasů, může o výsledku svým hlasem rozhodnout viceprezident.

Pokud demokratický kandidát Joe Biden vyhraje prezidentské křeslo, jeho strana musí v Senátu získat náskok tří křesel, aby nad horní komorou převzala kontrolu, a čtyř křesel v případě, že zvítězí současná hlava státu Donald Trump.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video