Věznice Elmore v Alabamě (20. prosince 2018)

Věznice Elmore v Alabamě (20. prosince 2018) | foto: AP

Alabamští vězni se vraždí a znásilňují. Dozorců je málo, úřady to neřeší

  • 137
Přeplněné věznice v americké Alabamě po léta tolerují zabíjení, sexuální zneužívání a další násilí mezi vězni. Vyplývá to z vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti, podle kterého zůstaly spáchané zločiny velmi často bez odezvy. Věznicím však chybějí tisíce zaměstnanců a ti současní už přesčasy sloužit nechtějí.

„Stát rutinně porušuje ústavní práva vězňů umístěných ve věznicích v Alabamě tím, že je nedokáže ochránit před násilím a sexuálním zneužíváním ze strany ostatních vězňů a nedokáže jim zajistit bezpečné podmínky,“ uvedli vyšetřovatelé z amerického ministerstva spravedlnosti v dopise určeném alabamské guvernérce Kay Iveyové. 

Podle federálních úřadů dochází k porušování zákona systematicky. Výrazně k tomu přispívají nedostatky v personálním zabezpečení i dohledu. 

Alabamě vyšetřovatelé vytýkají také neschopnost kontrolovat distribuci drog a střelných zbraní uvnitř třinácti vězeňských komplexů, které pojmou až šestnáct tisíc mužských trestanců.

Jako odstrašující příklad uvádějí vyšetřovatelé týden v září 2017, kdy jediná věznice v Alabamě zaznamenala vraždu, tři případy pobodání, šest krvavých rvaček, dva incidenty spojené s drogami, čtyři případy sexuálního zneužívání a smrtelné předávkování drogami. Alabamské věznice mají navíc největší míru vražd mezi podobnými zařízeními ve Spojených státech.

Podle oficiálních údajů zavraždili trestanci v alabamský věznicích od ledna 2015 do června 2018 sedmadvacet vězňů, skutečné počty budou však pravděpodobně vyšší.

„Existuje mnoho případů, kdy je v úmrtních listech zapsaná smrt z přirozených příčin, přestože ji ve skutečnosti způsobilo násilí mezi vězni,“ uvádí zpráva ministerstva spravedlnosti.

Federální úřady kárají alabamské úředníky také za neschopnost vyšetřit případy sexuálních útoků.

„Vězeňský systém v Alabamě má tendenci odbýt tvrzení o zneužívání ze strany homosexuálních vězňů jako konsensuální homosexuální aktivitu, aniž by to řádně prošetřil. Vypadá to, jakoby homosexuální muž nemohl být znásilněn,“ popisují vyšetřovatelé. 

V USA začíná generální stávka vězňů. Nechceme otročit, tvrdí

Alabamská guvernérka Iveyová podle listu The Washington Post prohlásila, že se postará o vyřešení problému v místních věznicích.

Vyšetřovatelé upozorňují, že za problémy mohou především nedostatečné počty dozorců, kteří musí sloužit velké množství takzvaných „dobrovolných“ přesčasů. 

Proto vyzvali Alabamu, aby okamžitě najala nejméně pět set nových strážců. V příštích čtyřech letech však bude Alabama podle zprávy potřebovat nejméně
2 300 nových zaměstnanců věznic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video