Čínský prezident Si Ťin-pching na zahájení 20. sjezdu komunistické strany ve Velkém sále lidu v Pekingu (16. října 2022) | foto: Reuters

Čína může napadnout Tchaj-wan už letos, varují USA. Siova slova zneklidňují

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Čína by mohla napadnout Tchaj-wan ještě tento rok, varoval velitel amerických námořních operací, admirál Mike Gilday. I americký ministr zahraničí Antony Blinken soudí, že by Čína mohla použít sílu. Čínský prezident Si Ťin-pching ve svém projevu na sjezdu komunistické strany násilnou unifikaci ostrova, na který si Peking klade nárok, nevyloučil.

„Není to jen, co prezident Si říká, ale jak se Číňané chovají a co dělají. Viděli jsme za posledních dvacet let, že splnili každý slib, který dali dříve a o němž řekli, že jej splní,“ řekl Gilday na otázku, zda souhlasí s predikcí bývalého nejvyššího představitele armády USA pro oblast Asie a Pacifiku, admirála Philipa Davidsona, podle něhož Čína vtrhne na Tchaj-wan do šesti let.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video