Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína má v Evropě tajné policejní stanice, tvrdí Španělé. V síti je i Česko

  14:57
Čínský režim provozuje po celém světě nelegální „policejní stanice“, díky kterým se jí daří vyhledávat čínské disidenty a nutit je k návratu domů. Nejvíc jich přitom má v Evropě. Tajné úřady už prošetřuje nizozemská vláda a podobné základny jsou i ve Velké Británii, Německu, Španělsku a dalších zemích. Podle Deníku N sledují dvě čínská centra v Praze i české tajné služby.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Pozornost k tajným „policejním stanicím“ přitáhlo vyšetřování v Nizozemsku, kde se úřady zaměřily na nelegální centra v Amsterdamu a Rotterdamu. Tato centra tvrdí, že nabízejí diplomatickou pomoc čínským občanům, ale nejsou registrovaná u nizozemské vlády.

Nizozemská televizní stanice RTL Nieuws zjistila, že kanceláře vykonávaly administrativní úkony, včetně dálkového obnovování řidičských průkazů čínských občanů. Její reportáž pak začala zajímat i bezpečnostní složky. „Pravdou je, že nás čínská vláda o těchto centrech diplomatickými kanály nikdy neinformovala, kvůli čemuž jsou už ze samé podstaty nelegální,“ řekl mluvčí nizozemské diplomacie.

V roce 2018 si stanici v Amsterdamu otevřela policie z provincie Če-ťiang, letos pak vznikla základna policie z Fu-ťienu v Rotterdamu, a to nepřekvapivě bez viditelného označení na fasádě. Právě z těchto dvou regionů Číňané nejvíc emigrují za hranice, uvádí stanice Deutsche Welle.

Čína zneužívá léčeben pro duševně choré. Zavírá do nich disidenty a aktivisty

Čína přitom své policejní stanice využívá i k umlčování politických oponentů. Televize RTL cituje čínského disidenta Wang Ťing-jüa žijícího v Nizozemsku. Muž popsal, že mu letos z jedné z těchto služeben zavolali a nabádali ho, aby se vrátil do Číny. Prý mu kladli na srdce, aby „myslel na své rodiče“, a od té doby ho soustavně zastrašují. Podobně se prý dostali k ženě podnikající v Kambodži a vyhrožovali jí, že odpojí dům její matky od energií.

Španělská organizace na ochranu lidských práv Safeguard Defenders v září vydala zprávu Chinese Transnational Policing Gone Wild (Čínská nadnárodní policejní práce zdivočela). Ta se činností čínských center po celém světě zabývá a uvádí, že tyto kanceláře slouží Pekingu k získávání zpravodajských informací, dohlížení na čínskou komunitu a v případě potřeby donucení Číňanů k návratu do vlasti, kde mohou čelit pronásledování.

Čínské ministerstvo zahraničí tyto zprávy označilo za „zcela nepravdivé“. Kanceláře mají podle něj jen pomáhat čínským občanům, například právě při obnovování dokladů. Sama Čína přitom uvedla, že se jí mezi dubnem loňského roku a letošním červencem podařilo „přemluvit k návratu“ do rodné země na 230 tisíc lidí. Ti byli údajně podezřelí z podvodu. Právě obvinění z podvodu má být falešná záminka, jak se ke kritikům režimu dostat.

Podobné základny jako v Nizozemsku čínský režim provozuje po celém světě, jsou na pěti kontinentech v jednadvaceti zemích. A nejvíc tajných služeben je právě v Evropě. Až devět základen sídlí ve Španělsku, dvě také v Londýně a Glasgow, tři v Paříži, jedna ve Frankfurtu, dvě v Budapešti a po jedné i v Bratislavě či ve Vídni.

Deník N pak před časem uvedl, že v Česku také působí dvě čínské „policejní stanice“, na které se Číňané mohou obracet v případech, kdy potřebují vyřídit nové dokumenty nebo se mimo jiné stanou obětí trestného činu. Centra však rovněž slouží ke sledování příslušníků místní diaspory a ke sběru informací.

Aktivity dvou čínských center v Praze sleduje i Bezpečnostní informační služba (BIS). Deníku N to řekl její mluvčí Ladislav Šticha. „Je možné také konstatovat, že nejen Čína, ale i některé další státy vyvíjejí aktivity ve snaze získat kontrolu nad vlastní diasporou v České republice. V této chvíli ovšem nemáme informace, že by tato činnost měla dopad na bezpečnost státu,“ sdělil listu, podle kterého se věcí zabývá i ministerstvo zahraničí.

Safeguard Defenders tvrdí, že čínští policisté na všech úrovních mají instrukce, jak s údajnými podvodníky zacházet. „Zbourat majetek pořízený za nelegálně získané peníze, dostat tyto peníze zpět. Zakázat dětem podezřelých studovat na veřejných školách. Pozastavit veškeré dotace na zdravotní pojištění a zabavit pasy. Zakázat všem ‚nečestným osobám‘ cestovat rychlovlaky a letadly a ubytovat se v hotelech. Zastavit všechny žádosti o politické dotace na úrovni okresu nebo vyšším,“ cituje organizace.

List The Times pak připomíná, že začátkem září čínská vláda přijala zákon proti online podvodům, který ukotvuje nárok na souzení čínských občanů žijících v zahraničí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Mistr světa v hokeji i medik z Ukrajiny. Poslanci navrhli vyznamenat 159 lidí

27. května 2024  13:38

Dvojnásobný hokejový mistr světa Bohumil Modrý, kterého odsoudil komunistický režim ve...

Ve slovenských Tatrách spadl vrtulník, český pilot se lehce zranil

27. května 2024  13:25

Český pilot vrtulníku utrpěl lehká poranění hlavy a odřeniny při nehodě stroje, který o víkendu...

Sankcionovaný web Voice of Europe provozoval i špionáž, oznámila BIS

27. května 2024  13:19

Jedním z cílů lidí kolem mediální platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř Evropské unie, řekl...

Epidemie černého kašle pokračuje. Pomohla by lepší vakcína, míní vědec

27. května 2024  13:11

Epidemie černého kašle nepolevuje. Za minulý týden přibylo 1 428 potvrzených infekcí, což je o 45...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...