Zima nekončí, svišť Phil spatřil stín. Tradici letos lidé sledovali online

  • 18
Podle meteorologického sviště Phila z pensylvánského Punxsutawney potrvá chladné počasí ve Spojených státech ještě dalších šest týdnů. Poté, co v úterý opustil noru, spatřil svůj stín. To podle tradice signalizuje pokračování zimy. Kdyby stín nezahlédl, jaro by přišlo dříve, uvedla agentura AP.

Svišť patří ke zvířatům, která se ukládají k zimnímu spánku. Podle legendy se Phil probouzí právě 2. února. Traduje se, že pokud spatří svůj stín a zaleze zpět do nory, chladné počasí vydrží dalších šest týdnů. 

Když však žádný stín mít nebude, jaro již čeká za dveřmi. Místo stínu ovšem muži ve fracích sledují, ke kterému ze dvou svitků na pařezu se zvíře přikloní. V úterý jej členové jeho „užšího kruhu“ vzbudili ve 7:25 místního času (13:25 SEČ). 

Phil svou prognózu učinil v době silné sněhové bouře, která v těchto dnech sužuje severovýchodní pobřeží USA. Událost, která se letos odehrála po 135., bývá hitem televizních programů a pro obyvatele pensylvánského městečka příležitostí k oslavám. 

Letos se jich lidé kvůli pandemii covidu-19 nemohli zúčastnit osobně, na streamovaný přenos se však v jednu chvíli dívalo 15 tisíc diváků.

Svišti z Punxsutawney předpovídají příchod jara už od předminulého století, záznamy místní lidé vedou od roku 1887. Za tu dobu ve více než sto případech ohlásili dalších šest týdnů zimního počasí. Phil se nicméně ve své předpovědi obvykle mýlí, připomíná list USA Today.

Zvíře, jehož plný titul zní „Phil z Punxsutawney, věštec všech věštců, mudrc všech mudrců, prognostik všech prognostiků a mimořádný prorok počasí“, se historicky proslavilo řadou společenských akcí. 

V roce 1986 svišť přicestoval do Washingtonu na setkání s tehdejším prezidentem Ronaldem Reaganem, v roce 1993 o něm společnost Cloumbia Pictures natočila film Na Hromnice o den více, v roce 1995 se objevil ve slavné talk-show moderátorky Oprah Winfreyové.

Jaro přijde brzy, předpověděl při rituálu americký svišť Phil

Phil pracuje jenom jeden den v roce, jinak přebývá v teráriu v takzvané Groundhog Zoo (svátku se v USA říká Groundhog Day – pozn. red.). 

Stará se o něj spolek sestávající z patnácti členů, kteří s nadsázkou tvrdí, že je Philovi více než 130 let, protože mu život prodlužuje punč uvařený podle tajného receptu.

V křesťanské tradici připadá na 2. února svátek Hromnice. Během něj se světily svíce – hromničky, které chránily rodinné stavení před bouřkami. K svátku se váže lidová pranostika – na Hromnice o hodinu více. Den by tedy měl být o hodinu delší než během zimního slunovratu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video