ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Bratranec má covid a olizuje zboží, napsal Američan. Soud ho poslal za mříže

  • 11
K patnácti měsícům vězení byl federálním soudem v americkém Texasu odsouzen Christopher Perez, protože šířil nepravdivou informaci o zboží v supermarketu. Podle něho ho olízal nakažený člověk. „Bratranec má covid-19 a v posledních dvou dnech olízal všechno, protože jsme mu zaplatili,“ napsal loni v dubnu na Facebook.

Perez také sdílel klamnou mediální zprávu, že v jiné pobočce téhož řetězce supermarketů pracuje člověk nakažený koronavirem, informoval s odvoláním na prokuraturu deník The New York Times.

Příspěvek o olízaných potravinách byl po 16 minutách smazán, jeho screenshot však poslal úřadům anonymní oznamovatel. Perez byl zatčen v dubnu 2020, tedy na začátku covidové epidemie ve Spojených státech, kdy bylo o míře nebezpečnosti koronaviru málo spolehlivých informací a lidé horečně nakupovali zásoby potravin a drogistických potřeb.

Obžaloba Pereze vinila z vědomé snahy vystrašit lidi hrozbami o šíření nebezpečných chorob. Soud se ve středečním rozsudku k této verzi přiklonil a konstatoval, že Perez svými dvěma příspěvky porušil zákon, který zakazuje šíření klamavých informací ve spojitosti s biologickými zbraněmi. Pod tento zákon podle výkladu soudu spadá i koronavirus.

Obhájce uváděl, že Perez zamýšlel příspěvek jako žert a chtěl jím také lidi odradit od chození na veřejná místa, aby zastavil šíření viru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video