Americký poslanec Mike Johnson ve Sněmovně reprezentantů během hlasování o...

Americký poslanec Mike Johnson ve Sněmovně reprezentantů během hlasování o jejím novém předsedovi (25. října 2023) | foto: Reuters

Trumpův muž a odpůrce potratů. Po 22 dnech republikáni zvolili šéfa Sněmovny

  • 125
Americká Sněmovna reprezentantů ve středu zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany.

Demokraté se jako při předchozích hlasováních ve středu postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.

Po hlasování čekalo Johnsona skládání slibu, ke křeslu a řečnickému pultu předsedy jej uvedl demokrat Jeffries. Johnson v prvním projevu ke komoře děkoval své rodině a spolustraníkům a Jeffriesovi vzkázal, že „ví, že vidí věci z jiného úhlu“, ale že na Spojených státech mu „ze srdce záleží“ a proto najdou společnou řeč.

Prvním zákonem, který Johnson hodlá plénu předložit, bude zákon o americké podpoře Izraele v jeho boji proti islamistickému hnutí Hamás.

„Absurdní cyklus“. Republikáni mají už čtvrtého kandidáta na šéfa sněmovny

S novým předsedou se Sněmovna reprezentantů může kromě další agendy začít věnovat schvalování 12 zákonů, které zajistí financování americké vlády a předejít tak její paralýze, která by nastala 17. listopadu. Na programu jsou také zákony o další podpoře Ukrajiny čelící ruské agresi a o podpoře Izraele v jeho válce proti islamistickému hnutí Hamás.

Blízký spojenec Trumpa

Jednapadesátiletý Johnson byl do Kongresu poprvé zvolen v roce 2016, svoji politickou kariéru začal o rok dříve v Louisianě. Je členem křesťanské pravicové frakce republikánů a je známý svou podporou celostátního zákazu potratů nebo ukončení legálních sňatků lidí stejného pohlaví.

V ekonomických otázkách Johnson zastává „větší soutěživosti“ na „otevřeném trhu“ a snižování výdajů americké vlády.

„Lidé jsou lépe kvalifikovaní pro to, aby rozhodovali o svých životech a financích než úředníci. Soukromý sektor podá lepší výkony než veřejný sektor takřka v každém případě,“ píše Johnson na osobním webu.

Nový šéf sněmovny je rovněž spojencem a podporovatelem amerického exprezidenta Donalda Trumpa. „Myslím, že bude fantastickým předsedou. Neslyšel jsem o něm jedinou negativní poznámku. Všichni ho mají rádi,“ reagoval ve středu na jeho zvolení Trump.

Johnson v minulosti figuroval v právním týmu, který bránil Trumpa před snahou o odvolání ze strany konkurenčních demokratů. Hrál také ústřední roli ve snaze získat co nejširší podporu republikánů ke zvrácení výsledků prezidentských voleb v roce 2020, kdy Trump podlehl současnému prezidentu Joeu Bidenovi, avšak odmítl uznat porážku. Když se Johnsona novináři na tuto věc ptali v úterý, odmítl odpovědět.

Lži proti správnému úsudku a boj o šest miliard. Začal proces s Trumpem

Trump Johnsonovi vyjádřil podporu ještě před středeční volbou. Vliv exprezidenta na hlasování o předsedovi dolní komory Kongresu byl patrný už v úterý, kdy na plénu neuspěl nominant Tom Emmer.

Trump ho podle svých slov „zabil“, když vyzval své příznivce v konzervativním křídle Republikánské strany, aby Emmera nevolili, a to jak na Truth Social, tak osobně přes telefon, píše server Politico.

Karta se obrátila. Američanky míří za potraty do dřív pruderního Mexika

Johnson dříve pracoval jako advokát pro lobbistickou skupinu Alliance Defending Freedom, která má za cíl šířit křesťanské hodnoty ve školách a ve vládě a mimo jiné se staví proti rozšiřování práv LGBT komunity. „Hluboce věřícím“ se Johnson stal v roce 1984, když jeho otec jen těsně přežil nehodu při práci jako hasič, cituje nového předsedu portál Nola.com.

Středeční hlasování o tom, kdo dolní komoru povede, bylo v pořadí už devatenáctým, které rozpolcení republikáni v letošním roce na plénu sněmovny vyvolali, z toho patnáct o odvolaném Kevinovi McCarthym, tři o Jimu Jordanovi a jedno o Johnsonovi.

Ve středu se sněmovní republikánský klub za svým nominantem Johnsonem sjednotil. Hlasování podle zvyklosti probíhalo tak, že každý kongresman i kongresmanka nahlas pronesli jméno preferovaného kandidáta. Když svůj hlas takto odevzdal předchozí neúspěšný kandidát nebo vlivný republikán, ostatní reagovali hlasitým potleskem.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video