Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

  • 9
Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě připevněný plamenomet. Stojí méně než deset tisíc dolarů (přes 230 tisíc korun). Podle výrobce se hodí k ničení ledu či zvládání lesních požárů a je ideálních do náročných podmínek.

Na svých webových stránkách se firma chlubí, že Thermonator je „vůbec první robotický pes s plamenometem“, aby „mohl kdekoliv na vyžádání chrlit oheň“.

Zájemce si jej může objednat za 9 420 dolarů (přes 222 tisíc korun). Doprava po USA je zdarma.

Robot váží 17 kilogramů. Je vybaven baterií, jež vydrží hodinu na jedno nabití. Plamenomet poháněný benzinem či napalmem má dosah devět metrů, na zaměřování má laser. Umí i skákat, přičemž k zdolání překážek používá mapovací senzor LiDAR.

Thermonator disponuj též Wi-Fi a Bluetooth připojením, aby jej majitel mohl ovládat vzdáleně přes svůj chytrý telefon.

Robopes do každé rodiny. Čínské modely kopírují jeden druhého

Podle výrobce se stroj hodí na kontrolu a prevenci lesních požárů, k odstraňování sněhu a ledu, k čistění země a v neposlední řadě pro zábavu. „Určeno pro dálkové zapalování cílů v hazardních podmínkách,“ uvádí Throwflame na svých stránkách výhody robotického pomocníka.

Stanice Fox News podotýká, že společnost uvedla na trh své první plamenomety již v roce 2015, přičemž čelila pochybnostem o legálnosti jejich podnikání. Throwflame se hájí, že jejich produkt je ve „48 státech USA zcela bez omezení“ a je možné jej zcela legálně vlastnit. Firma zmiňuje „ironii“, že federální úřady plamenomet ani nepovažují za střelnou zbraň.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video