USA omezují kvůli BSE dárcovství krve

USA se chystají zakázat dárcovství krve od lidí, kteří strávili delší čas v evropských zemích, kde se objevila BSE. Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) to vládě doporučil i přesto, že nyní bude hrozit nedostatek krve v nemocnicích. K častým dárcům totiž patří američtí vojáci, z nichž mnozí slouží určitou dobu na britských nebo evropských základnách NATO.

Podle doporučení expertního poradního výboru FDA by se zákaz dárcovských odběrů měl týkat všech lidí, kteří byli tři a více měsíců v Británii od roku 1980 do roku 1996, nebo žili pět a více let v kterékoli jiné evropské zemi počínaje rokem 1980.

Restrikce se týkají i transfúzí
Z dárcovství je vyloučen také každý, kdo v Británii od roku 1980 sám dostal transfúzi krve. Cílem doporučení je zabránit byť i jen hypotetické možnosti přenosu lidské podoby BSE (Creutzfeldt-Jakobova nemoc, CJD) na americké občany transfúzí.

Američtí odborníci připouštějí, že obava z přenosu CJD na člověka transfúzí je jen teoretická, protože zatím nikde na světě k takové nákaze prokazatelně nedošlo, ačkoli v ohrožených evropských oblastech byly již uskutečněny stovky transfúzí.

V Británii bylo objeveno přes 180 000 případů BSE, v Irsku 613, Portugalsku 568, Švýcarsku 382, Francii 296. Nedávno se objevil jeden případ i v Česku, které dosud bylo podle agentury Reuters označováno za zemi s malým rizikem této nemoci.

Zdůrazňují ale, že to nelze vyloučit, a proto jsou omezení pro dárcovství krve na místě. Již v roce 1999 bylo v USA zakázáno přijímat krev od lidí pobývající delší dobu v Británii, kde bylo zjištěno nejvíce případů BSE. Letos v lednu navrhli odborníci rozšířit toto preventivní opatření například na Francii, Portugalsko nebo Irsko.

Nynější doporučení expertního výboru je mírnější než zářijový požadavek amerického Červeného kříže. Ten chtěl odmítat i ty dárce, kteří v kterékoli evropské zemi kromě Británie strávili od roku 1980 šest nebo více měsíců; výbor FDA však doporučil brát v potaz pětileté a delší pobyty.

Kritický nedostatek krve ohrozí zejména New Yorku
Podle odhadů amerického resortu zdravotnictví sníží nyní přijaté opatření počet vhodných dárců o čtyři až pět procent. Bude proto nezbytné uskutečnit celoamerickou kampaň pro získání nových dárců.

Lékaři v New Yorku varují před nedostatkem krevních zásob a dokonce se ozývají hlasy, že některé nemocnice budou muset být uzavřeny, píše BBC. New York bude novými opatřeními postižen nejvíce. Každý den totiž místní nemocnice z Evropy dovážejí na tisíc litrů krve a není jasné, kde budou shánět nové dárce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video