Mexická armáda zastavila karavanu migrantů, která mířila k hranicím Mexika a...

Mexická armáda zastavila karavanu migrantů, která mířila k hranicím Mexika a USA. (12. října 2019) | foto: AP

Trumpovo pravidlo nulové tolerance k migraci končí, rozdělilo tisíce rodin

  • 144
Americké ministerstvo spravedlnosti ruší pravidlo Donalda Trumpa „nulové tolerance“ k migraci. Bývalý prezident jej zavedl vůči ilegálním migrantům z Mexika a vedlo k rozdělení tisíců rodin. Informovala o tom agentura AP.

Úřadující ministr spravedlnosti Monty Wilkinson v nových instrukcích pro federální prokurátory uvedl, že ministerstvo se vrací ke své dřívější praxi, kdy se případy posuzovaly individuálně.

Politika „nulové tolerance“ znamenala, že každý dospělý člověk chycený při ilegálním přechodu hranice měl kvůli tomu být trestně stíhaný. Děti nemohou být vězněny se svými příbuznými, a tak byly rodiny rozdělovány a děti byly posílány do zařízení spravovaných ministerstvem zdravotnictví. 

Takový osud potkal více než 5 500 nezletilých, uvádí agentura AP. V roce 2018 bylo rozdělování zastaveno, ale i pak pokračovalo v menším rozsahu. Rodiče některých z těchto dětí americké úřady mezitím deportovaly a ozývají se hlasy, že administrativa nového prezidenta Joea Bidena by měla umožnit opětovné sloučení rodin.

AP píše, že zrušení pravidla „nulové tolerance“ bude mít vliv hlavně na rozhodování o případech svobodných bezdětných mužů, kteří do USA vstoupili ilegálně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video