Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová informuje novináře na denním briefingu Bílého...

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová informuje novináře na denním briefingu Bílého domu ve Washingtonu(27. října 2021) | foto: AP

Mluvčí Bílého domu měla pozitivní test, s Bidenem se sešla naposledy v úterý

  • 31
Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová byla několik posledních dní v izolaci. V neděli měla následně pozitivní test na koronavirus. Oznámila to v prohlášení, které zveřejnila i na svém twitterovém účtu. S americkým prezidentem Joem Bidenem, který je aktuálně na evropské cestě, se prý naposledy viděla v úterý, přičemž měli oba roušky.

Psakiová uvedla, že zahájila izolaci poté, co se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u blíže nespecifikovaných členů její domácnosti. Tým kolem amerického prezidenta zároveň rozhodl, že Psakiová neodletí s Bidenem do Evropy, kde měl šéf Bílého domu na programu návštěvu Vatikánu či účast na klimatickém summitu COP26.

„Od té doby jsem v karanténě a měla jsem negativní testy (metodou PCR) na covid ve středu, čtvrtek, pátek a sobotu,“ uvedla mluvčí. „Ovšem dnes (v neděli pozn. red.) byl můj test na covid pozitivní,“ pokračuje prohlášení Psakiové, která prý od středy neměla „blízký, osobní“ kontakt se žádným vysoce postaveným pracovníkem Bílého domu.

Se samotným prezidentem se údajně naposledy setkala v úterý, „kdy jsme seděli venku více než dva metry od sebe a měli jsme roušky“. Bílý dům dodává, že Biden měl v sobotu negativní test na koronavirus. 

Hlava státu, která tento měsíc oslaví 79. narozeniny, dostala na konci září posilovací dávku vakcíny proti covidu-19, píše agentura AP.

Očkovaná je také mluvčí Psakiová. „Díky vakcíně pociťuji jen mírné příznaky, což mi umožnilo pokračovat v práci z domova,“ uvedla ve večerním prohlášení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video