Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biden: Putin sliboval mír a dodával tanky, USA podpoří obranu Ukrajiny

  17:42
Spojené státy budou nadále podporovat Ukrajinu, aby se mohla bránit agresi ze strany proruských separatistů. Americký viceprezident Joe Biden obvinil Rusko, že mohlo konflikt zastavit, ale neudělalo to. Ukrajinský prezident Porošenko požádal Západ o vojenskou pomoc.

Americký viceprezident Joe Biden na konferenci v Mnichově prohlásil, že USA budou nadále podporovat Ukrajinu. | foto: Reuters

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová na bezpečnostní konferenci v Mnichově mluvila o nutnosti jednat s Ruskem a nedodávat zbraně Ukrajině pro vyřešení konfliktu se separatisty, americký viceprezident Joe Biden obvinil prezidenta Putina z toho, že konflikt podporuje.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin příliš mnohokrát sliboval mír a dodal tanky, jednotky a zbraně. Proto budeme nadále podporovat bezpečnost Ukrajiny. Ne proto, že bychom chtěli válku, ale abychom jí umožnili bránit se,“ řekl Biden. Neupřesnil však, zda USA přistoupí k dodávkám zbraní ukrajinské armádě.

Co ukončí konflikt v Donbasu?

Kancléřka Merkelová a prezident Holland po jednání s prezidentem Putinem navrhují hlubokou demilitarizované zóně na obou stranách fronty a větší autonomii Donbasu.

Německá kancléřka Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francouzský...

Merkelová odmítla dodávku zbraní pro Ukrajinu po páteční schůzce s ruským prezidentem Putinem. Krizi na východě podle ní nelze vyřešit vojenskými prostředky a postavila se proti dodávkám zbraní ukrajinské armádě (jaké řešení s Hollandem navrhli, čtěte zde). V neděli o tom bude jednat s americkým prezidentem Obamou. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už na podzim prosil americký Kongres o vojenskou podporu (deky nám válku nevyhrají, řekl ve Washingtonu).

Americký viceprezident Biden v Mnichově řekl, že je plně v silách Moskvy zastavit separatisty od prosazování vojenského řešení situace. „Nevěřte nikomu, kdo vám řekne, že to není pravda. Působili by tam nějací separatisté sami za sebe? Pravděpodobně ano. Ale jádro jednotek, jejich vedení, vycvičení bojovníci přímo podléhají prezidentu Putinovi,“ zdůraznil Biden.

Hlavním cílem Spojených států je podle Bidena zajištění celistvosti Ukrajiny. V současném světě podle něj nesmí být silou překreslovány hranice, nesmí existovat žádné sféry vlivu a každá země musí mít možnost zvolit si svou budoucnost sama.

Biden také dal najevo, že USA jsou připraveny udržovat protiruské sankce do té doby, než se podaří situaci na Ukrajině vyřešit. „Není cílem USA, aby ruská ekonomika zkolabovala nebo oslabila. Ale prezident Putin má jednoduchou volbu: zmizet z Ukrajiny, nebo čelit pokračující izolaci a rostoucím hospodářským problémům doma,“ prohlásil americký viceprezident.

Porošenko žádá o vojenskou pomoc

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požádal v Mnichově Západ o vojenskou podporu. Čím silnější podle něj bude obrana Ukrajiny, tím lepší bude její diplomatická pozice při jednání o zastavení bojů. Nedostatek zbraní vede k eskalaci konfliktu ze strany proruských separatistů, míní prezident.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ukazuje na konferenci v Mnichově ruské pasy, které zabavili separatistickým bojovníkům v Doněcku.

“Ukrajinská otázka nebude vyřešená, dokud lidé a politici v Evropě i jinde ve světě nerozhodnou poskytnout stálou podporu, která by zajistila ukrajinskou nezávislost politicky, ekonomicky, ale také vojensky,“ řekl Porošenko. „Jsme nezávislý národ a máme právo chránit svůj lid. Nikdy jsme neporušili dohody z Minsku a nevedeme žádné útočné operace,“ doplnil s poukazem na zářijovou dohodu, která měla zajistit příměří na východě Ukrajiny, ale není dodržována.

“Vím, že mnoho odborníků varovalo, že pokud získáme vojenskou podporu, vyvolá to další agresi. Ale je to naopak. Viděli jsme, že nedostatek obranného vybavení vyvolává útočné operace proti Ukrajině,“ řekl Porošenko. „Během konfliktu jsme prokázali, že nevyužijeme obranné vybavení k útoku. Čím silnější je naše obrana, tím přesvědčivější je náš diplomatický hlas,“ dodal.

Porošenko také apeloval na zastavení bojů. „Jsme připraveni k okamžitému příměří. Stejně by mělo být připraveno Rusko, a to bez předběžných podmínek,“ prohlásil. Zdůraznil také, že na ukrajinském území stále působí ruští vojáci a že separatisté používají ruskou vojenskou techniku. Jako důkaz ukázal ruské pasy, které Ukrajina podle něj zabavila separatistům na východě země.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...