Ukrajina oznámila, že se jí podařilo poškodit dvě ruské hlídkové lodi

  • 20
Ukrajinským silám se dnes v Černém moři podařilo poškodit dvě ruské hlídkové lodi třídy Vasilij Bykov, uvedla podle agentury Unian ukrajinská armáda. Lodě projektu Vasilij Bykov jsou podle dostupných informací vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty Rusko často využívá k útokům proti Ukrajině.

„Obranné síly 14. září 2023 zaútočily na dvě hlídkové lodi projektu 22160 Vasilij Bykov ruské okupační flotily v jihozápadní části Černého moře. Došlo k určitým škodám,“ citovala Unian prohlášení ukrajinských sil. Podobná tvrzení bojujících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruské ministerstvo obrany naopak podle ruské státní agentury RIA Novosti informovalo o zničení šesti ukrajinských námořních dronů v Černém moři během dneška. Ukrajinské drony se podle ruského ministerstva neúspěšně pokusily o útok na ruské vznášedlo Samum a hlídkovou loď Sergej Kotov. Ani toto tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Šlo by o další velký úspěch ukrajinských sil poté, co ve středu provedly útok na přístav Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podle šéfa správy města Michaila Razvožajeva byla zasažena loděnice, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Útok, který poškodil dvě lodě ruského námořnictva, měly na svědomí ukrajinské střely s plochou dráhou letu a námořní drony, uvedlo podle agentury RIA Novosti v prohlášení ruské ministerstvo obrany.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

„Ozbrojené síly Ukrajiny v noci zaútočily na dok Ordžonikidze v Sevastopolu deseti střelami s plochou dráhou letu a třemi dálkově řízenými námořními drony na lodě Černomořské flotily,“ citovala ruská média prohlášení ruského ministerstva obrany. Ruská hlídková plavidla podle něj zničila všechny tři drony, zatímco ruská protiletecká obrana sestřelila sedm z deseti střel. Zbývající střely poškodily dvě plavidla, která byla v docích kvůli opravám.

Ruský pilot se snažil sestřelit britský letoun. Myslel si, že má povolení

Experti ze snímků poškození výsadkové lodi Minsk třídy Ropucha usuzují, že plavidlo se nevyplatí opravit, je zničené, napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializovaný nizozemský server Oryx, který na základě fotografií a záběrů vede statistiky zničené výzbroje. Na lodi shořely všechny nástavby nad palubou.

Dlouhodobě vyřazena ze služby či rovněž zničena je i ponorka Rostov na Donu třídy Kilo, která se nacházela v suchém doku spolu s Minskem, tvrdí Ukrajinska pravda. Úspěšný útok přičetla leteckým řízeným střelám Storm Shadow; velitel ukrajinského letectva už blahopřál pilotům.

,

Video