Tělo civilisty ležící na ulici ve městě Buča v Kyjevské oblasti (2. dubna 2022)

Tělo civilisty ležící na ulici ve městě Buča v Kyjevské oblasti (2. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Experti řeší, co Rusové napáchali v Černobylu. Buča odkryla mrazivé svědectví

  • 229
V areálu bývalé jaderné elektrárny v Černobylu byla slavnostně vztyčena ukrajinská vlajka poté, co se z místa stáhly ruské jednotky, které elektrárnu okupovaly. Ukrajinské síly podle ministerstva obrany získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí. Ve městě Buča bylo do společných hrobů pohřbeno 280 lidí.

„Ceremonie se zúčastnili zaměstnanci elektrárny, kteří v těžkých podmínkách okupace hrdinně zajišťovali a budou dále zajišťovat jadernou a radiační bezpečnost zařízení,“ napsala na Telegramu ukrajinská státní společnost Energoatom, provozovatel jaderných elektráren. Zaměstnanci také zpívali ukrajinskou hymnu.

Všichni ruští vojáci z Černobylu odešli. Odstavenou elektrárnu obsadili hned po začátku invaze na Ukrajinu při postupu z Běloruska směrem k jihu. Ukrajinské úřady spolupracují s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) ve snaze zjistit, co se v odstavené elektrárně dělo během doby, kdy ji ovládaly ruské síly, napsala britská stanice BBC na svých internetových stránkách.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pátek řekl, že „Rusko se v Černobylu po všech stránkách chovalo nezodpovědně“. Připomněl, že ruští vojáci neumožňovali personálu normálně pracovat a že vyhloubili zákopy v kontaminovaných místech.

V elektrárně v Černobylu se v roce 1986 odehrála největší jaderná katastrofa v dějinách. V jejím areálu se stále chladí jaderné palivo.

Těla civilistů ležící na ulici

Starosta Brovar podle agentury AP v televizi v pátek večer oznámil, že „ruští okupanti už opustili prakticky celý brovarský okres“. Dodal, že ukrajinské síly začnou pracovat na čištění regionu od zbývajících ruských vojáků i od „vojenské výzbroje a možná i od min“. Starosta Ihor Sapožko dále řekl, že mnozí obyvatelé se už vrátili a že obchody a firmy znovu otvírají.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s televizí Fox News zveřejněném v noci na sobotu varoval, aby se do osvobozených oblastí vraceli jen opatrně. „(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroje a dokonce i pod těla těch, které zabili,“ uvedl.

Po Rusech zůstaly miny, varuje Zelenskyj. Ukrajinci uvolnili sevření Charkova

Prezidentský poradce Oleksij Arestovyč podle agentury AFP k situaci kolem hlavního města poznamenal, že ukrajinští vojáci „vyhnali nepřítele k hranici“ a že bylo v oblasti osvobozeno více než 30 obcí. „Zmocnili jsme se velkého počtu opuštěných vojenských vozidel bez paliva,“ dodal Arestovyč ve videu, které zveřejnila prezidentská kancelář.

Nová svědectví přicházejí také z kyjevského předměstí Buča, jehož osvobození Ukrajina oznámila v pátek. Podle AFP byla v jedné ulici seřazena těla nejméně 20 mužů v civilním oblečení. Jeden z mužů měl svázané ruce a mrtvá těla byla roztroušena na několika stech metrech. Příčinu jejich smrti nelze bezprostředně určit.

Apokalypsa, popisují reportéři osvobozenou Irpiň. Bojovali v ní i Češi

Ukrajinská armáda osvobodila také několik obcí například v okolí druhého největšího ukrajinského města Charkova. Podle expertů Kreml po neúspěchu počáteční fáze svého tažení na Ukrajině musel přehodnotit své plány a zanechat neúspěšných snah na obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst.

25. února 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video