Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trapas SBU. Vyráběla kompro na novináře, stopy vedou až k Zelenskému

  21:00
Zní to jako scénář mizerného Jamese Bonda. Na Ukrajině vyšlo najevo, že tajná služba SBU uprostřed války vynaložila nemalé prostředky na to, aby vyrobila kompromitující materiály na nepohodlné novináře a natočila je. Jenže investigativci agenty odhalili a usvědčili. Skandál teď řeší i Volodymyr Zelenskyj a padají hlavy, podle některých médií ovšem stopy vedou až do prezidentské kanceláře.
Záběr z reportáže portálu Bihus.info, ve které usvědčili pracovníky tajné...

Záběr z reportáže portálu Bihus.info, ve které usvědčili pracovníky tajné služby SBU ze sledování | foto: youtube.com/@BIHUSinfo

Celá historie se začala psát na sklonku loňského roku, kdy si novináři z investigativního portálu Bihus.info vyrazili do penzionu uprostřed borových lesů západně od Kyjeva, aby zde společně oslavili příchod nového roku. Nic zvláštního, normální silvestrovský teambuliding jednoho z nejlepších investigativních projektů na Ukrajině.

O čtrnáct dní později se na obskurních youtubových a telegramových účtech začalo šířit video, na kterém mladí účastníci silvestrovského výjezdu kouří marihuanu a baví se o tom, jak sehnat drogy. Nahrávku kdosi doplnil tóny reggae a výmluvným titulkem „Odvrácená tvář Bihus.info. Šňupou speed, zobou MDMA, kouří trávu a pak investigují.“

Video sice během pár dní z internetu zmizelo, jenže skandál už byl na světě. Ukrajinskou veřejnost nepobouřil ani tak fakt, že lidé na videu kouří trávu (redakce tvrdila, že nikdo z nich nepatřil k investigativnímu týmu); začala se spíš ptát, kde se nahrávka vzala a proč si někdo dal takovou práci, aby redakci kolem oceňovaného reportéra Denyse Bihuse očernil.

Do kauzy se vložil i prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že vyvíjení tlaku na novináře je nepřijatelné. Vznik nahrávky také začala vyšetřovat tajná služba SBU. Jenže dříve, než stačila zabavit záznamy z bezpečnostních kamer v areálu penzionu Ukrajinske selo, dostali se k nim sami novináři.

Toto pondělí zveřejnili více než hodinovou reportáž nazvanou Operace Ostuda, v které dokazují, že kompro pořídili agenti SBU. Do komplexu dorazili několik dní před teambuildingem s kufry plnými sledovací techniky. Kamery a mikrofony nainstalovali do sauny a do osmi pokojů, jež si novináři objednali. Nebyla to skromná akce, celkem se do ní zapojilo asi třicet lidí.

Po odjezdu novinářů techniku zase vymontovali, s odstraňováním stop se však moc neobtěžovali, a reportéři tak v sádrokartonových stěnách objevili neuměle zakryté díry po kamerách a mikrofonech. Hlavní koordinátor navíc nechal vedení penzionu své telefonní číslo, u kterého se dalo dosledovat označení „Ihor z SBU“.

Novináři tak podezřelé osoby z bezpečnostních kamer dohledali a zjistili, že všechny pracují na Odboru obrany národní státnosti SBU (takzvané oddělení T). Tedy v sekci, která by měla bojovat s extremisty, teroristy a separatisty a rozhodně nenatáčet novináře, jak kouří trávu, a pak kompromitující video vypouštět na internet.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Volodymyr Zelenskyj v pondělí odvolal ředitele oddělení T a vedení tajné služby od zfušované operace rychle dalo ruce pryč.

„Není možné, aby akce našich spolupracovníků vrhala stín na službu, která má v době války co dělat: od zničení Krymského mostu po likvidaci válečných zločinců na ruském území. Kádry odpovědné za sledování redakce Denyse Bihuse musí nést zodpovědnost. Minimálně by měli být posláni na frontu,“ citují média zdroj z vyšších pater SBU.

Otázky ovšem přetrvávají a ta nejdůležitější zní: kdo si kompro na investigativní projekt několikrát oceněného reportéra objednal? Ukrajinská média spekulují, že stopy vedou až k Olehu Tatarovovi, který má v prezidentské kanceláři pod palcem bezpečnostní služby.

Jmenování jednačtyřicetiletého právníka a milovníka thajského boxu vzbudilo před čtyřmi lety velkou kritiku. Tatarov se totiž ještě jako člen Janukovyčovy administrativy podílel na krvavém pokusu zadusit Revoluci důstojnosti a navíc je namočen do několika korupčních kauz.

Blízký spolupracovník ukrajinského prezidenta Andrij Jermak (vpravo) a jeho muž pro dohled nad bezpečnostními službami Oleh Tatarov (vlevo)

Byl to údajně také Tatarov, kdo si v červenci 2022 vynutil odvolání tehdejšího šéfa SBU Ivana Bakanova. Ten sice patřil mezi Zelenského dlouholeté kolegy ze showbyznysu a jeden čas dokonce řídil jeho stranu Sluha národa, v očích prezidenta si však nepočínal dostatečně rázně při potírání zrádců a kolaborantů.

Oleh Tatarov by navíc mohl mít motiv. Reportéři Bihus.info před třemi lety zjistili, že firma jeho tchána získala od kyjevské radnice pozemek na výstavbu rezidenčního komplexu. A to přesně v době, kdy byl Tatarov jmenován do vlivné funkce v prezidentské kanceláři.

Šedá eminence Ukrajiny. Zelenského kancléř Jermak má čím dál větší moc

Dlouhodobě také znepříjemňují život prezidentovu kancléři Andriji Jermakovi. Jen dva týdny před silvestrovským výjezdem zveřejnili reportáž, podle které jsou dva externí poradci prezidentské kanceláře spojeni s řadou velkých tendrů na opravu bytů zničených Rusy. Zakázky přitom záhadně vyhrály firmy s fiktivními zaměstnanci.

Pro Zelenského administrativu je skandál kolem nezákonného sledování novinářů o to nepříjemnější, že se začal odehrávat přesně v době, kdy Evropská unie rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a velvyslanci zemí G7 uspořádali v Kyjevě debatu s ukrajinskými novináři o svobodě slova a politických tlacích. Vláda z těchto diskusí údajně nevyšla s nejlepším vysvědčením.

„Pozornost, kterou Západ tomuto tématu věnuje, je zcela pochopitelná. Nátlak na média, zejména na novináře vyšetřující korupční praktiky ukrajinských úřadů, působí naprosto nepřijatelně v situaci, kdy Kyjev deklaruje snahu o integraci do evropských a euroatlantických struktur a navíc je zcela závislý na finanční a vojenské pomoci Západu,“ konstatuje BBC.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...