VIDEO: Ukrajinský pozemní dron s 55 kilogramy trhaviny odpálil Rusům most

  • 150
Ukrajina neustále hledá způsoby, jak efektivněji ničit protivníkovu infrastrukturu, a vylepšuje svůj pozemní arzenál. V bojích s Ruskem využívá i pozemní kamikaze dron, který se nyní s 55 kilogramy trhaviny dokázal přesunout čtyři kilometry za nepřátelskou linii. Video zachytilo, jak vyhodil do povětří most.

Ukrajinský voják hlavici zařízení nejprve naloží výbušninami, a pak ho odešle několik kilometrů po zasněženém bojišti vstříc nepřátelskému území. Dron se pohybuje pomalu, až dorazí na určené místo.

Záběry ukazují, jak dron přijíždí k ruskému silničnímu mostu, pod nímž se zastavuje. Po chvíli území zakryje šedý hustý dým. Most je díky kamikaze dronu pravděpodobně velmi těžce poničen.

Kosa na Rusy. Ukrajinské „létající mopedy“ z překližky doletí až do Moskvy

Diváci videa zveřejněného na sociálních sítích jsou nadšení. „Tak tenhle chlapec dokáže unést pěknou nálož. Zajímalo by mě, jestli by se hlavice dala naklánět do stran prostřednictvím obsluhy. Žádný tank by nevydržel zásah takové nálože, kdyby se k němu přitiskla,“ píše jeden z uživatelů. „Rozplýval jsem se nad jeho roztomilostí, než odpálil ten most,“ poznamenává vtipně druhý.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video