Diskuze

Ukrajinci budou spíše učit nás než my je, říká vojenský analytik

V dlouhodobém horizontu budou Ukrajinci spíše učit nás než my je, získali praktické zkušenosti s vedením konvenční války, říká v rozhovoru pro iDNES.cz vojenský analytik Lukáš Dyčka z estonské školy pro výuku důstojníků NATO Baltic Defence College. Obává se, že signály od Západu naznačují, že Rusko o použití jaderných zbraní vážně uvažuje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Jinak ale co se týká odhodlání ukrajinských důstojníků, bych řekl, že na školení NATO byli přednostně vysílání ti, kteří byli odhodláni bránit Ukrajinu.

Zatímco třeba rušští špioni kontaktovali přednostně ty ukrajinské důstojníky, kteří před válkou naopak spíš předpokládali, že se Ukrajinci sami vzdají.

0 0
možnosti
LS

Pán analytik má pravdu. To co dokázali Ukrajinci kolem Kyjeva a v okolí Charkova se bude přednášet na všech dobrých vojenských akademiích. Ano spousta lidí tady řve, že díky zbraním ze zahraničí, ale pořád to byl prst vojáka UA který zmáčkl spoušť, pořád to byl um vojáka UA, který se dostal do postavení ze kterého mohl střílet. Pokud máte stádo nevycvyčených vojclů tak vám sebelepší zbraně nepomohou když nebudou vědět jak se dostat do postavení, jak využít jejich výhody, jak se bránit v případě přepadení a protiútoku. Potom tyto zbraně jsou spíše vítanou trofejí pro protivníka a já nikdy neviděl v ruské propagandě nějaké větší množství ukořistěných Javelin, NLAW, Stingerů atd. Mimoto toto bude skutečně dlouhá válka, protože Ukrajinci neovládají vzdušný prostor stejně jako Rusové a ti se ze svých proher postupně učí. Kdyby NATO (ano včetně USA) chtělo tento konflikt ukončit i s rizikem eskalace tak poskytne Ukrajině moderní letectvo. Zácvik pilota který má už něco nalétáno trva asi dva měsíce. A přesné údery letectva vůči zakopané pěchotě (čti fosfor a napalm) nenahradí žádný raketomet.

1 0
možnosti
RP

Tak ono mu Kyjeva to byla z obrovské části ruská neschopnost. Hlavně jakmile se Ukrajincům povedlo zlikvidovat elitní výsadkářské jednotky na kyjevském letišti a zabránit tak šíření ruské invaze skrz leteckou přepravu jednotek a zbraní hned u Kyjeva. Onen zásobovací konvoj roztažený na 70 kilometrů, který zůstal snad týden stát. Ukrajinci se k němu dostávali po celé délce obchvatem lesy a Javeliny nebo i pěchotními zbraněmi a odstřelovačskými puškami le likvidovali pomalu jako na střelnici.

Mimochodem u nás v roce 1968 to zvládli nějak za hodinu, dvě hodiny, zřejmě díky kolaborantům na Ruzyni. Hodinu dvě hodiny po začátku invaze 21 srpna 1968 v noci už na Ruzyni přistávaly nákladní letadla jedno za druhým a jedntky a tanky z nich vyjížděly a ráno byla Praha už obsazená.

1 0
možnosti
JF

J32i19ř73í 67F18o75u76s

16. 10. 2022 9:10

Ono to platí asi obecně, například STAN se může přiučit novým metodám vedení, třeba národní banky.

0 0
možnosti
JS

Skvělý rozhovor s člověkem, který problematice rozumí 👍

2 0
možnosti
VH

Ukrajinská armáda nemusí nutně v zimě přestat bojovat. Přesouvají jen malé jednotky, a dva tři terénní automobily projedou i rozmáčeným terénem (tatry určitě, BVP by měly taky). Tankový prapor by samozřejmě přesunout nešel.

A doufám, že americká technika také kvůli mrazu neselže. Takže asi se vše zpomalí a díky stopám ve sněhu ztíží, ale důvod k zastavení útoku to není.

2 1
možnosti
MB

Dneska dostali od Nemcu mobilni system na stavbu pontonovych mostu, takze to skoro vypada, ze se chystaji na prekroceni Dnepru.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1581300713853812738

2 0
možnosti
JK

J29a65n 13K36u65l20í31s84e45k

15. 10. 2022 22:46

Bohužel se pan Dyčka zásadně mýlí v několika bodech a nejvíce zde: "My už jsme odstrašovali Rusko před útokem na Ukrajinu a Moskva stejně provedla invazi."

To není vůbec pravda. Naopak. Putin dostal od Bidenovy administrativy k invazi na Ukrajinu jasnou zelenou, když byli odvoláni vojenští instruktoři, vyklizena ambasáda a z Černého moře odvolány všechny lodě vojenského námořnictva včetně lodí členských zemí NATO. A to není zdaleka vše.

Putin znal Bidena hlavně z archívu KGB, protože Biden jednak navštívil Sovětský svaz v 70. letech a jednal se sovětským premiérem Kosyginem, a jednak také se snažil sabotovat Reagovu protisovětskou politiku v 80. letech jak to šlo. Biden nedávno při návštěvě Polska své jednání s Kosyginem zmínil a sovětského šéfa diplomatů velmi chválil, jaký že to byl rozumný a milý člověk. Poláci z Bidenova projevu byli velmi znechuceni, pochopitelně.

Rovněž Bidenova administrativa neodmítla Putinovy skandální požadavky z konce roku 2021, kdy žádal, aby pobaltským republikám, Rumunsku a Bulharsku bylo zrušeno členství v NATO. Bylo velmi šokující, že americká odpověď nejen že neobsahovala striktní odmítnutí, ale dokonce byly požadavky označeny jako zajímavá iniciativa, o níž je možné jednat.

Nynější pomoc Ukrajině je, bohužel, pouze jen aby se neřeklo. Ukrajina nedostává zbraně, které by pomohly vyhrát konflikt a pomoc dostává pod podmínkou, že nesmí útočit na ruské cíle na ruským území.

A přitom by k ukončení konfliktu stačilo tak málo: Pár lodí amerického námořnictva v Černém moři a podpora NATO rozmístěním nebojových jednotek na ukrajinském území včetně dodávek opravdu účinných zbraní s požehnáním zasahovat ruské vojenské cíle na ruském území.

Pročpak toto pan Dyčka nezmínil?

2 6
možnosti
VH

Zřejmě nerozhoduje Biden, ale administrativa. A nemůžeme se USA divit, že se snaží nechat Rusy vykrvácet. Původním cílem podpory Ukrajiny nejspíš bylo, aby Rusku na dlouhou dobu přešla chuť dělat problémy.

Je pravda, že šlo v době olympiády uspořádat velké vojenské cvičení kousek na východ od Kyjeva a pak prodlužovat odchod vojáků. Ale to by nešlo věčně, jednou by odejít museli. A víme, co by spustila ruská propaganda v Evropě. A asi i v USA.

0 0
možnosti
BP

B73r34a74n97o 85P16a16j47e59r

15. 10. 2022 22:31

No už pri všetkej genialite a heroizácii ukrajinskej armády,by niekto mohol spomenúť spravodajskú,taktickú a zbroj.podporu USA.Kanady,Británie,atď,bez ktorej by Ukrajina viedla už iba partizánsku vojnu.Česká armáda nemusí byť školená ukrajincami..skor naopak,českými vojakmi ktorí už niečo v alianciách dokázali.Analitické keci.Dva roky počúvam analitikov a na to slovo začínam byť alergický.

3 6
možnosti
BP

B13r95a80n60o 90P77a25j72e25r

15. 10. 2022 22:42

No priznám sa že článok som nečítal,lebo už keď je v titulku taká hlúposť...Češi majú sic malú no profesionálnu armádu.Keby mali Ukrajinci toľko profíkov ako Češi v priemere,tak by Rus mal problém.

1 4
možnosti
LK

L28e23o 39K10R17Á66T59K13Ý

15. 10. 2022 21:45

Tak proč se školí v Británii nebo i u nás? To je trochu zavádějící nadpis.....

2 1
možnosti
Foto

Informace proudí obousměrně. ;-)

6 0
možnosti
ZS

11 mrtvých po střelbě na polygonu v rusském Belgorodu, 15 zraněných... V russku to začíná vřít. Na koho tu russáci hodí tentokrát?

3 1
možnosti
PL

P58e87t36r 46L86u44k33á66š

15. 10. 2022 21:31

Heh, *píše se rok 2025 a NATO žádá Ukrajinu jestli se k ní může připojit* :]]

2 4
možnosti