Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba (19. dubna 2022) | foto: Reuters

Kdo odmítne embargo na ropu, je komplicem Ruska, řekl ukrajinský ministr

  • 392
Země Evropské unie, které odmítnou embargo na dovoz ruské ropy, se stanou komplici válečných zločinů, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Návrh na zákaz dovozu ropy do unijních států předložila Evropská komise, schválit ho musí jednomyslně všechny členské země. Některé jsou ale proti.

„Pokud některá z evropských zemí i nadále odmítá embargo ruské ropy, tak to je podle mě dobrý důvod říci, že se tato země podílí na zločinech páchaných Ruskem na ukrajinském území,“ řekl Kuleba a dodal, že taková země je na straně Ruska.

Kuleba svůj výrok pronesl krátce poté, co na ruské ropě významně závislé Maďarsko odmítlo návrh EK, respektive „jeho současnou podobu“. Budapešť mimo jiné argumentovala absencí záruk pro svou energetickou bezpečnost.

„Není to otázka nedostatku politické vůle nebo času, ale prostě fyzická, geografická a infrastrukturní realita,“ zdůvodnil rozhodnutí Budapešti šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Česko a Slovensko embargo, které by mělo platit od konce letošního roku, chtějí podpořit za předpokladu, že jim bude umožněn odklad. Blíže neupřesněnou výjimku chce i Bulharsko.

Nové sankce ukončí dovoz ruské ropy. Česko i Slovensko žádají odklad

Kuleba dál uvedl, že další kolo protiruských sankcí ze strany EU vítá, zpochybnil ale jejich navrhovaný harmonogram, který počítá s koncem dodávek ropy do šesti měsíců a dodávek rafinovaných ropných produktů do konce roku. „Je to ale lepší než nic,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie.

„Už není čas na polovičaté sankce,“ dodal Kuleba a poukázal na „absurdní“ situaci, ve které EU zavede sankce proti Rusku, ale dál Moskvě platí za plyn a ropu.

Von der Leyenová oznámila, že kvůli novým protiruským sankcím přestane EU odebírat ropu z Ruska:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video