Evakuace Kyjeva pokračuje. (11. března 2022)

Evakuace Kyjeva pokračuje. (11. března 2022) | foto: AP

Buďte jako Švédsko, chce Rusko. Bez záruk? Nikdy, kontruje Ukrajina

  • 496
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem se nyní zaměřují na to, aby se z napadené Ukrajiny stal neutrální stát bez cizích vojenských základen a s vyzbrojením, se kterým by Rusko souhlasilo. Kyjev to však bez „absolutních bezpečnostních záruk“ odmítá.

„Tuto variantu, o které se nyní skutečně diskutuje, lze vnímat jako určitý kompromis,“ sdělil Peskov podle agentury TASS. Ruský prezidentský poradce Vladimir Medinskij předtím řekl, že sama Ukrajina přišla s tím, že by se stala rakouskou nebo švédskou verzí demilitarizovaného státu. Přesto se svou armádou a námořnictvem.

Peskov se nálepkování podle evropských neutrálních států nicméně vyhnul. „Raději bych nezabíhal do podrobností. Ještě jednou chci zdůraznit, že v rámci probíhajících jednání je jakékoliv další upřesňování tohoto tématu nemožné,“ vysvětlil.

Naproti tomu poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že  Ukrajina požaduje speciální verzi neutrality s „právně ověřenými a neprotokolovými bezpečnostními zárukami“.

„Samozřejmě chápeme snahu našich partnerů zůstat aktivní v procesu vyjednávání. Odtud ta slova o švédském nebo rakouském modelu neutrality. Ale Ukrajina je nyní ve válce s Ruskem. Proto model může být pouze ‚ukrajinský‘ a pouze s právně ověřenými bezpečnostními zárukami,“ citovala Podoljaka agentura Unian.

Záruky požaduje Kyjev efektivní, ne formou například Budapešťského memoranda, ve kterém v roce 1994 poskytly USA, Velká Británie a Rusko Ukrajině bezpečnostní záruky výměnou za to, že se zbavila jaderných zbraní.

Ukrajina podle Podoljaka požaduje, aby signatáři příští dohody dostali závazek jít jí v případě napadení na pomoc. Například, že se zaručí vyhlásit bezletovou zónu nad jejím územím. O to opakovaně žádá Kyjev NATO. Aliance to však s poukazem na hrozbu vypuknutí třetí světové války odmítla.

Rakousko v roce 1955 vyhlásilo trvalou neutralitu a odmítlo se stát součástí vojenských bloků a politiky neutrality se drží i Švédsko. Ani jeden ze států není členem NATO.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video