Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řady mrtvých daleko na sever od Bachmutu. Rusové chtějí sevřít kleště

Neustále se mluví o Bachmutu, ale Rusové se ve snaze postoupit dál do ukrajinského území soustřeďují na ještě jednu část fronty. Intenzivní boje se vedou i severněji, ve směru na Lyman, který Ukrajinci na podzim osvobodili. Teď se obávají, že nepřátelské síly je tam chtějí dostat do kleští. Oblast je už delší dobu pod silným ostřelováním.
Příslušníci ukrajinského 110. batalionu bojují proti ruským silám v blízkosti...

Příslušníci ukrajinského 110. batalionu bojují proti ruským silám v blízkosti frontového města Kreminna. Rusové oblast silně ostřelují. (13. února 2023) | foto: Reuters

Rusové se snaží za cenu ohromných obětí údery směrem od Kreminny prolomit ukrajinský obranný val, uvedl nyní již bývalý gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Ztrácí podle něho 30 až 100 lidí denně. Přesto neustávají.

„Situace je tady pro nás docela složitá, zejména směrem na Bilohorivku, protože tam ruské okupační síly soustředily své maximální úsilí. Neustále tam vrhají nové zálohy,“ řekl Hajdaj.

Bojů se účastní ruské profesionální síly, mariňáci i parašutisté. Dokud mohly, využívaly ruské síly své nejmodernější vybavení, jako jsou tanky T-90 a ruskou propagandou oslavované obrněnce přezdívané Terminátor. „V tento moment jim T-90 došly,“ dodal Hajdaj, kterého v úterý z neznámých důvodů odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinští vojáci nasazení k obraně nejmenované vesnice potvrzují ruské nasazení. „Od začátku února provedli asi 40 až 50 pokusů o útok,“ řekl agentuře Reuters velitel 110. batalionu Andrij Tuman. „Všechny jsme je odrazili.“

Podle Olexandra, velitele jedné z jednotek, postupují Rusové v palebných týmech (nejmenší jednotka armády zahrnující asi dva až pět vojáků). Pokud je Ukrajinci zlikvidují, ihned je nahradí další vlna. „V noci vždycky útočí pěšky a my sedíme a díváme se přes naše brýle pro noční vidění a střílíme do nich,“ uvedl Olexandr.

Zdravotník Mychajlo Anest říká, že nejostřejší boje se odehrály v únoru, kdy za den bylo zraněno až 20 členů praporu. „Je tu hodně dělostřelecké a minometné palby,“ dodal.

8. března 2023

Tak to je ta ruská ofenziva...

Podle Tumana zesílené útoky pravděpodobně představují ruskou ofenzivu, kterou západní analytici očekávali na začátku zimy. Myslí si, že Rusové se snaží dostat ukrajinské síly do kleští podobně jako v Bachmutu. Vrchním bodem ruského obklíčení je zřejmě cesta na Ukrajinci kontrolovaný Lyman západně od Kreminny, spodní bod pak je Soledar. Pokud by Rusové úspěšně provedli svůj plán, otevřela by se jim cesta na západ.

Rusové se pokouší u Kreminny dostat ukrajinské síly dostat do kleští. Vrchol obklíčení má tvořit cesta na Lyman, spodní bod město Soledar, myslí si Ukrajinci.

„Toto je druhý hlavní směr po Bachmutu. Je to pro nepřítele velmi zajímavé, protože pokud přijdou k Lymanu, za ním je pak Kramatorsk a Slovjansk,“ uvádí Tuman. „Proto se snaží o tuto oblast bojovat s takovou vervou. Je stejně důležitá jako Bachmut.“

Ukrajina ztrácí zkušené vojáky. Rusku chybí munice, Kadyrovovi přízeň Kremlu

„Už několik týdnů jde o jednu z hlavních oblastí, co se týče ostřelování dělostřelectvem a raketovými systémy,“ řekl o situaci na linii Lyman–Kupjansk mluvčí východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatyj. Za den evidují i přes 400 úderů.

Vojenští analytici jsou ovšem skeptičtí, zda Rusko bude schopné skutečně této strategie docílit, vzhledem k tomu, že i v Bachmutu se mu po měsících urputných bojů daří postupovat jen o malé krůčky. „V únoru se jim podařilo postoupit o čtyři kilometry. Nepřítel by potřeboval hodně sil, aby se dostal na tuto linii (Slovjansk–Kramatorsk–Kosťantynivka), a proto si myslím, že to je nepravděpodobné, vzhledem ke ztrátám, které ruské jednotky už mají,“ uvedl ukrajinský vojenský expert Olexandr Musijenko.

Ukrajinci zadrželi v Kupjansku ruského vojáka. Skrýval jsem se půl roku, říká

Ukrajinský prezident uvedl, že obrana obcí, jako je Bilohorivka, rozhodne o budoucnosti Ukrajiny. „Musíme zničit vojenskou moc nepřítele. A my ji zničíme,“ prohlásilZelenskyj. Přiznal, že boje na východě země jsou „bolestné“.

Protiofenziva jako naděje

Analytici se obávají, zda nákladná obrana Bachmutu a dalších míst nevyčerpá ukrajinské rezervy, které Ukrajina hodlá použít na jarní protiofenzivu. Právě na ukrajinský protiúder obránci na frontě spoléhají.

Čekání na ofenzivu. Ukrajina musí zabrat, jinak podpora Západu vyprchá

„Pouhé 2-3 týdny nám budou stačit k tomu, abychom nashromáždili dostatek sil k mírné změně situace z obrany uvázlé na mrtvém bodě k zahájení protiofenzivy,“ řekl Hajdaj. Současné počasí dle něj nenahrává ofenzivě ani jedné strany.

Víru v ukrajinský protiúder vyjadřuje i Tuman. „Připravují hodně rezervních batalionů, které se zapojí do protiofenzivy. Je jaro a počasí není příznivé. Věřím, že v dubnu to přijde.“

8. března 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...