Někdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker při projevu ve Frankfurt...

Někdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker při projevu ve Frankfurt nad Mohanem. (4. června 2023) | foto: Profimedia.cz

Ukrajina je totálně zkorumpovaná, vstup do EU je falešný slib, míní Juncker

  • 337
Někdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odmítl možnost vstupu Ukrajiny do Evropské unie s tím, že jde o „masivně zkorumpovanou zemi”, která zatím není na takový krok připravená. Podle Junckera by současné vedení Unie nemělo Ukrajincům dávat „falešné sliby“.

„Každý, kdo Ukrajinu dobře zná, ví, že je to země, která je zkorumpovaná na všech úrovních společnosti. Navzdory svému úsilí není na vstup do Unie připravena, potřebuje rozsáhlé vnitřní reformy,“ uvedl Juncker ve čtvrtečním rozhovoru pro německý deník Augsburger Allgemeine.

Dávat Ukrajincům „falešné sliby“ ohledně vstupu do EU podle Junckera není dobré „ani pro Unii ani pro Ukrajinu“. „Neměli byste dávat falešné sliby lidem na Ukrajině, kteří jsou až po krk v utrpení,“ řekl Juncker, jenž byl šéfem Evropské komise v letech 2014 až 2019.

Ukrajina žádá o pomoc s korupcí. Má stopy i v Česku, naznačují žádosti

„Velmi mě rozhněvaly některé hlasy v Evropě, které Ukrajincům říkají, že se mohou okamžitě stát členy,“ konstatoval Juncker, podle něhož musí být členství zemí, které usilují o vstup do EU, spojeno s vnitřními reformami. „S některými takzvanými novými členy máme špatné zkušenosti, například pokud jde o právní stát. To se už nesmí opakovat,“ podotkl.

Ukrajina v žebříčku vnímání korupce, který sestavuje organizace Transparency International, figuruje na 116. místě ze 180 hodnocených zemí. Stanice CNN v úterý uvedla, že USA dávají stále silněji najevo, že další formy pomoci pro Ukrajinu mohou být v ohrožení, pokud Kyjev neudělá pro potírání korupce více.

Bidenův boj o podporu Ukrajiny: poslal nótu kvůli korupci, loboval u spojenců

Současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel jsou nicméně ohledně vstupu Ukrajiny do bloku mnohem optimističtější než Juncker.

Portál Politico v úterý s odkazem na trojici nejmenovaných diplomatů uvedl, že Unie chce s Ukrajinou zahájit jednání o jejím budoucím přistoupení ještě před koncem letošního roku.

EU udělila Ukrajině postavení kandidátské země loni v červnu. Kvůli ruské agresi tak učinila nezvykle rychle, jen několik měsíců po podání žádosti. Dalším formálním krokem má být zahájení přístupových rozhovorů.

Zatímco velká část unijních států včetně Česka jejich rychlý start podporuje, některé země nabádají k opatrnosti. Unijní země musejí schválit zahájení přístupových rozhovorů jednomyslně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video