Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalingrad 21. století? Nevzdáme se, ujišťuje starosta bombardovaného Charkova

  7:37aktualizováno  16:26
Ruská armáda i ve středu útočí na Ukrajince z většiny směrů. Rakety míří na Charkov na severovýchodě země, boje přímo ve městě probíhají i v nedalekém městě Sumy. Do krytů museli také obyvatelé Kyjevské oblasti. Ukrajinská armáda oznámila, že nepřítele zatím úspěšně odráží a Rusové utrpěli těžké ztráty. Ruská armáda hlásí dobytí Chersonu, ta ukrajinská to však popírá.

„Charkov je ruskojazyčné město. Každý čtvrtý člověk tu má příbuzné v Ruské federaci. Přístup města k Rusku je však dnes naprosto odlišný než kdy předtím,“ říká charkovský starosta Ihor Těrechov. „Nikdy jsme nečekali, že by se toto mohlo stát: totální destrukce, zkáza, genocida ukrajinského obyvatelstva. Nedá se to odpustit,“ dodal.

Charkovskou radnici odpoledne zasáhla střela s plochou dráhou letu, informovala s odvoláním na místní úřady agentura Reuters. Dosud v ostřelovaném městě zemřelo nejméně 25 lidí a 121 utrpělo zranění.

Rakety míří na centrum Charkova včetně obytných oblastí. Videa na sociálních sítích ve středu ráno zachytila zdemolované domy, ohořelá auta i zbytek rakety zabodnutý do země. Starosta však zdůraznil, že Charkov v žádném případě nemá v úmyslu vzdát se ruským silám. 

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč dokonce Charkov podle portálu Nexta nazval „Stalingradem 21. století“ s tím, že tam nepřítel utrpěl obrovské ztráty. Historická paralela odkazuje na rozhodující bitvu druhé světové války, ve které Rudá armáda porazila nacisty.

„Právě teď se snažíme jen vydržet. Je to peklo. Bombardují nás. Bydlím v centru Charkova. Při náletech umírají lidé. Chtějí zlomit naši psychiku, chtějí, abychom začali opouštět město,“ popsal listu The Guardian v půl čtvrté odpoledne sedmadvacetiletý obyvatel města Oleksij Demčenko.

V Sumě severně od Charkova rovněž čelí ostřelování ze strany ruské armády a boje údajně probíhají i přímo ve městě. Armáda doporučila lidem, aby nevycházeli ze svých domovů.

Obyvatel Kyjeva ve středz ráno nezávislému ruskému rádiu Dožď řekl, že v metropoli bylo v noci nezvyklé ticho. The Kyiv Independent ovšem poté hlásil, že se lidé z celé oblasti kolem hlavního města museli po výstrahách sirén schovat do krytů.

Sirény v posledních hodinách zněly i v Dnipru v centrální části Ukrajiny, v Černihivu u hranic s Běloruskem či v Poltavě, která leží na jihozápadě od Charkova. Dopoledne se pak objevily zprávy, že už ruská armáda ostřeluje i Oděsu.

Získali jsme Cherson, tvrdí Rusové

Rusové tvrdí, že má plnou kontrolu nad městem Cherson na jihu země. Uvedla to ruská agentura Ria Novosti s odkazem na ruský resort obrany. 

Ukrajinské ministerstvo obrany to však popírá. „Podle informací z naší brigády boje stále pokračují. Město není kompletně dobyto, některé části jsou pod naší kontrolou,“ řekl mluvčí.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Tamní starosta Ihor Kolychajev pro agenturu Unian popsal situaci ve městě. „Ruští okupanti se sunou městem a ničí infrastrukturu, obsadili místní přístav a železniční stanici,“ uvedl. 

Unian rovněž píše, že podle nepotvrzených informací bylo cílem ostřelování i sídlo zpravodajské služby, kde následně vypukl požár.

Starosta také vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby v oblasti vytvořil takzvaný zelený koridor, kde by bylo možné „vyzvednout stovky těl“. Mrtví a ranění jsou podle něj jak na straně vojáků, tak civilistů. Ruští teroristé podle jeho slov střílejí na školy i výškové budovy. 

Guvernér oblasti oznámil, že Cherson je zcela obklíčen ruskou armádou. „Ruští vojáci rabují v obchodech a lékárnách,“ popsal

Starosta Mariupolu pak uvedl, že od úterního večera pokračují nálety na město, kvůli čemuž není možné evakuovat raněné. Zatím je však prý město pod ukrajinskou kontrolou.

Běloruský nezávislý portál Nexta přinesl informaci, že se ruská válečná loď snaží dostat do Černého moře. Chce k tomu prý zneužít civilní loď, která jí má posloužit jako štít. „Hrozí, že jinak spustí palbu,“ píše Nexta.

Ukrajinský prezidentský poradce Anton Geraščenko varuje, že se ruská armáda může pokusit ovládnout jadernou elektrárnu ve městě Energodat na jihu Ukrajiny. Podle videí ze sociálních sítí se tomu pracovníci elektrárny i místní obyvatelé rozhodli zabránit vlastními těly.

Stovky lidí tu vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. Nakonec se podle ukrajinské agentury místním podařilo přimět ruskou kolonu, aby se otočila a odjela. „Vysvětlili jsme jim, že jaderná elektrárna a město jsou spolehlivě chráněny. Lidé je nepustí do města. Vyslechli se to a odjeli to nahlásit svému velení,“ řekl starosta města Dmytro Orlov, který nyní očekává další kolo vyjednávání s Rusy.

Zelenskyj: Rusové chtějí smazat naši historii

Prezident Zelenskyj v projevu uvedl, že za šest dnů války zemřelo na šest tisíc ruských vojáků. Informace se však nedá nezávisle ověřit a Rusko o svých ztrátách veřejně nemluví. Ukrajinský generální štáb doplnil, že Rusové přišli o 211 tanků a 862 bojových vozidel.

Zelenskyj se pak vrátil i k úterním útokům na Kyjev. Jeden z nich se odehrál v blízkosti památníku obětem masakru v Babím Jaru, kde nacisté povraždili přes 33 tisíc Židů. Prezident k tomu řekl, že se Rusové snaží smazat ukrajinskou historii.

Svět znovu požádal o pomoc a Rusku vzkázal, že Ukrajinu nezíská raketami ani bombami. A samotným Ukrajincům řekl: „Obdivuji každého z vás. Celý svět vás obdivuje, od hollywoodských hvězd po politiky. Vy Ukrajinci jste dnes symbolem neporazitelnosti. Symbolem, že se národ kterékoliv země může kdykoliv stát tím nejlepším na světě.“

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Řeznikov pak řekl, ukrajinská armáda brzy dostane další zásilku zbraní, mezi nimi i rakety Javelin a Stinger a turecké drony. Na Kyjev se mezitím stále sune kolona vojenské techniky dlouhá desítky kilometrů. 

Řeznikov také prohlásil, že se sice ruské velení snaží udržet morálku, ale ochota vojáků útočit je nižší a nižší. „Dokazují to stále nové skupiny zajatých vojáků a důstojníků, stejně jako odmítání (vojáků) pokračovat v ofenzivě,“ dodal.

Britský ministr obrany Ben Wallace nicméně varuje, že s dalšími dny invaze bude brutalita útoků sílit. „Nikdo, kdo uvažuje logicky, by neudělal to, co Putin dělá, takže uvidíme, že jeho brutalita zesílí,“ řekl ve středu pro rádio LBC. 

„Neumí dosáhnout svého, obkličuje města, bezcitně je po nocích bombarduje. Nakonec se dostane k tomu, že je zlomí a do těch měst vstoupí,“ míní.

Údajně starosta Konotopu v Sumské oblasti lidem vysvětluje, že mu okupanti dali ultimátum – buď jim město předá, nebo ho celé zničí:

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...