Brexit se odkládá do 31. října. Británie ale může z EU odejít i dřív

  • 482
Britská premiérka Mayová souhlasila s pružným odkladem brexitu do 31. října, na němž se shodli unijní lídři. Oznámil to na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Země může z EU odejít i dřív, pokud schválí brexitovou dohodu, nebo svůj odchod zcela zrušit.

„Znamená to dalších šest měsíců pro Británii, aby našla nejlepší možné řešení,“ napsal Tusk na Twitteru po jednání s Mayovou.

Pokud britští poslanci schválí výstupní dohodu, země může opustit evropský blok dříve, o což hodlá premiérka prostřednictvím rozhovorů s opozicí usilovat.

Dohoda je kompromisem mezi požadavkem většiny zemí, které chtěly brexit odložit až o rok, a několika států v čele s Francií, která usilovala o co nejkratší prodloužení britského členství v EU.

Britská strana podle Tuska něj může nejen ratifikovat smlouvu, ale také přehodnotit celou svou strategii okolo brexitu.

To by mohlo vést ke změnám politické deklarace popisující společnou představu budoucích vztahů, ale ne v textu samotné dohody o spořádaném britském odchodu, uvedl předseda Evropské rady. Připomněl, že až do konce října má také Británie stále možnost svou žádost o odchod zcela stáhnout.

11.dubna 2019 v 01:57, příspěvek archivován: 11.dubna 2019 v 05:47

EU27/UK have agreed a flexible extension until 31 October. This means additional six months for the UK to find the best possible solution.

„Británie bude dál upřímně spolupracovat jako plnoprávný členský stát se všemi právy a jako blízký přítel a důvěryhodný spojenec,“ dodal Tusk.

Kdy podle vás odejde Británie z Evropské unie?

celkem hlasů: 5779

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 18. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

zruší brexit a z EU neodejde
zruší brexit a z EU neodejde 4733
odejde před 31. říjnem 2019
odejde před 31. říjnem 2019 697
odejde 31. října 2019
odejde 31. října 2019 349

Závěry schůzky zdůrazňují, že Británie by se v době, kdy je stále členem unie měla snažit napomoci dosahovat cílů EU a naopak se zdržet kroků, které by je mohly ohrozit, především při své účasti na rozhodování v unii.

Předpokladem pro naplnění dohody je britská účast v květnových evropských volbách. Návrh závěrů summitu počítal rovněž s tím, že o tématech týkajících se budoucnosti unie bude 27 zemí jednat bez účasti britských zástupců.

Irský premiér Leo Varadkar na Twitteru následně popsal další části noční dohody.

EU27 se podle něj k dění kolem brexitu vrátí na řádném summitu na konci června, a pokud Británie neuspořádá na konci května eurovolby, odejde brexitem bez dohody k 1. červnu.

11.dubna 2019 v 02:08, příspěvek archivován: 11.dubna 2019 v 05:48

And we’re done. (1) Flextension to Oct 31st (2) We’ll take stock of situation at our regular summit in June (3) UK to take part in @Europarl_EN election or must leave on June 1st without a deal. Good night !

Mayová před summitem řekla, že odejít z Unie chce co nejdřív:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video