Předseda britského parlamentu John Bercow

Předseda britského parlamentu John Bercow | foto: AP

Británie nesmí z EU odejít bez dohody, zaúkolovali poslanci Mayovou

  • 366
Britský parlament schválil nejtěsnější možnou většinou návrh zákona, který pověřuje premiérku Theresu Mayovou usilovat o odklad brexitu v případě, že by zemi 12. dubna hrozil odchod bez dohody. Návrh teď směřuje do Sněmovny lordů.

Dolní sněmovna britského parlamentu návrh schválila po půlnoci nejtěsnější možnou většinou - poměrem hlasů 313 ku 312. 

Návrh pověřuje Mayovou, aby usilovala o odklad brexitu, bude-li zemi 12. dubna hrozit varianta bez dohody.

Premiérce dále ukládá, aby si vyžádala parlamentní souhlas s podrobnostmi o případném odkladu, a dává poslancům právo jeho délku upravit. Zákon má vyloučit takzvaný tvrdý brexit a zajistit, aby Spojené království Evropskou unii opustilo právě na základě dohody. 

Na schválení brexitové smlouvy má Británie osm dní. Zákon, jehož platnost nezávisí na stanovisku EU, podle agentury AP Sněmovna lordů pravděpodobně podpoří. Podle některých informací by se jím mohla začít zabývat už ve čtvrtek.

Podle Mayové by Británie měla odejít z evropského bloku nejpozději 22. května, tedy před evropskými volbami. Zároveň vyzvala vůdce opozice Jeremyho Corbyna, aby s ní jednal o nalezení východiska z brexitového patu.

Jakýkoli další odklad brexitu musí jednomyslně schválit všech 27 států Evropské unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v europarlamentu řekl, že pokud britská sněmovna do 12. dubna schválí dosud odmítanou dohodu o spořádaném brexitu, krátkodobý odklad britského odchodu z EU do 22. května je možný. 

14. července 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video