Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turkmenistán staví pro elitu město budoucnosti. Daleko od front na jídlo

  19:05
Na jihu chudého Turkmenistánu vzniká nové město za 1,5 miliardy dolarů (34,2 miliardy korun). Prohánět se v něm budou elektrické taxíky a autobusy, „chytré“ tam budou i popelnice. Žít v něm bude elita a jmenovat se bude Arkadag. Vláda jej pojmenovala po vládci Gurbangulim Berdymuhamedovi, který na jaře předal moc svému synovi, ale dodnes má titul „arkadaga“ čili ochránce národa.
Turkmenský exprezident Gurbanguli Berdymuhamedov

Turkmenský exprezident Gurbanguli Berdymuhamedov | foto: Profimedia.cz

Úřady o Arkadagu mluví jako o „chytrém městě“. Bude v něm třeba rehabilitační centrum pro děti pojmenované po bývalém prezidentovi. Děti i dospělí si budou moct slavného vládce neustále připomínat, protože tam bude stát i jeho socha. A jedna z hlavních ulic se prý bude jmenovat po Berdymuhamedově oblíbeném koni Achanovi.

Na 1 002 hektarů by se mělo vejít 64 tisíc obyvatel, a to do 368 budov pro 11 652 domácností. Ovšem podle editora turkmenského exilového portálu Turkmen.News Ruslana Myatieva to nebudou ledajaké domácnosti. Přednost dostane elita včetně lidí s přímým napojením na vládnoucí klan. Ten tak dodržuje tradici a drží se „daleko od front na jídlo“, říká Myatiev.

„V této chvíli příbuzní, což je velmi široký pojem zahrnující i velmi vzdálené příbuzné, bydlí v mnoha sousedstvích vybudovaných za státní peníze v Ašchabadu nebo okolí,“ pokračuje novinář. Tito lidé se zřejmě stejně jako správní centrum provincie přesunou do nového, luxusního města. Běžní Turkmeni naproti tomu už roky žijí v chudobě.

Ani dělníci pracující ve městě budoucnosti nedostávají zaplaceno včas, stejně jako další státní zaměstnanci, a sám exprezident ještě ve funkci přiznal, že má jeho země potíže splácet své dluhy u zahraničních věřitelů. Turkmeni začali výrazně víc než dřív nakupovat v second handech, přibírají si druhou práci a snaží se sehnat peníze, kde se dá.

„Když jdete kolem domů, vidíte, že lidé prodávají svůj majetek, aby se uživili, aby si mohli koupit chléb,“ řekl RFE obyvatel Türkmenabatu na severovýchodě země. Miliony Turkmenů a Turkmenek se také snaží svou chudobu vyřešit odchodem ze země.

Turkmenistán má nový hit. Prezidentova píseň oslavuje narození hříběte

Za prací odjíždějí třeba do Turecka či Ruska. „V zemi se zmenšující se populací, ať už oficiální statistiky říkají cokoliv, stavíte nové město. Máte nové letiště za dvě miliardy dolarů v zemi, která nemá turismus a svým vlastním občanům se snaží zabránit v útěku. Všechno je tam naopak,“ říká profesor euroasijských studií na univerzitě v Glasgow Luca Anceschi. A dodává, že si na Arkadagu někdo nepochybně „nechutně“ vydělal.

Nové město začalo vznikat v roce 2019 asi 30 kilometrů jihozápadně od metropole. Celkem jeho výstavba stála přes 1,5 miliardy dolarů (34,2 miliardy korun). Sloužit má jako hlavní město provincie Achal i jako příklad „rychlého socioekonomického rozvoje“ Turkmenistánu. „Na světě je jen málo zemí, které si mohou dovolit takový projekt. Turkmenistán má na to dostatek finančních i lidských zdrojů,“ chlubí se vládní web slovy svého mladého prezidenta.

Jeho otec a předchůdce – a nynější předseda horní komory parlamentu – si postup budování města pojmenovaném po sobě samém přijel osobně zkontrolovat, píše portál Business Turkmenistan s tím, že je výstavba ve druhé fázi. První fáze zahrnovala výstavbu administrativních budov, obchodů, policejních služeben, muzeí a divadel, stožáru na vlajku, sochy zmíněného mazlíčka, hipodromu nebo výzkumného ústavu zaměřeného na chov koní.

Nyní se stavějí nemocnice, porodnice či školy. „Chytrost“ nového města kromě internetu v každé domácnosti zajistí i elektrické autobusy a taxíky, digitálně řízené semafory a autobusové zastávky či popelnice, které samy poznají, že už jsou plné. Na všechno pak bude 24 hodin denně dohlížet „sofistikovaný kamerový systém“. Město vybudované na úpatí pohoří Kopet Dag má navíc využívat moderní „zelené“ technologie.

Kdy bude Arkadag hotový, není jasné. Ale až se tak stane, slavnostní otevření doprovodí vojenská přehlídka, uvádí server News Central Asia. Letos v dubnu nicméně Berdymuhamedov mladší vyhlásil anketu, ze které mělo vzejít jméno města. A 21. prosince předseda dolní komory turkmenského parlamentu napnutému národu prozradil, že se ho podařilo najít.

Turkmenky nepustili z Dubaje domů. Kvůli novému botoxu a delším řasám

Sídlo u íránských hranic pojme název Ochránce, tedy Arkadag. V potaz prý vláda vzala „přání občanů ze všech regionů“ i „návrhy organizací“. O demokratickém procesu však podle pozorovatelů nemůže být řeč. Město své jméno už dávno mělo a občané o něm nerozhodli.

„Není tu ani stopy po nějaké veřejné kampani. Jak se zeptali na názor lidí z regionů, ve kterých není internet a i pokrytí mobilním signálem je tam mizerné? Jméno tohoto města je pouhou iluzí. Město samotné je jen iluze,“ říká pro Rádio Svobodná Evropa profesor Anceschi.

Diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov předal vládu svému jedinému synovi Serdarovi letos v březnu. Panoval patnáct let. Nástupník trůnu po převzetí otěží prohlásil, že bude pokračovat ve šlépějích svého otce. A jak se zdá, navzdory nadějím vkládaným do mladého vládce začal šrouby rychle utahovat a poměry jsou v některých oblastech ještě tvrdší než za vlády milovníka koní, psů, zpěvu i vrhání bodáků na nepřítele.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:26

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...