Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exvelvyslanec: Turci mají před sebou nejdůležitější volby za posledních sto let

  15:39
Turecko v polovině května čekají nejdůležitější volby za sto let existence republiky. Hlasování, v němž má poprvé opoziční kandidát velkou šanci porazit současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, bude důležité i pro Evropskou unii, jejíž vztahy s Ankarou v posledních letech ochladly, míní bývalý český velvyslanec v Turecku Jozef Braun.
Kandidáti na nového tureckého prezidenta Kemal Kiliçdaroglu (vlevo) a Recep...

Kandidáti na nového tureckého prezidenta Kemal Kiliçdaroglu (vlevo) a Recep Tayyip Erdogan | foto: Profimedia.cz

„Evropa v této bouřlivé době potřebuje s Ankarou dobře vycházet, mimo jiné kvůli migraci z Blízkého východu, kterou Turecko pomáhá brzdit,“ řekl Braun. Volby jsou podle něj příležitostí k resetu vztahů mezi Bruselem a Ankarou, která už v roce 2005 začala s EU jednat o vstupu do Unie.

V posledních letech jsou však tyto rozhovory zamrzlé, mimo jiné kvůli kritice z Bruselu na adresu autoritářského prezidenta Erdogana za porušování svobody slova, ale také kvůli dlouhodobým řecko-tureckým sporům. Vztahy Athén s Ankarou se však nyní výrazně zlepšily po únorovém zemětřesení, po němž Řecko Turecku poskytlo pomoc mezi prvními.

Turci v EU nemusí být nikdy. A Švédy teď do NATO nepustí, říká europoslanec

Hlavní opoziční kandidát tureckých voleb Kemal Kiliçdaroglu, který je společným kandidátem šesti stran sdružených v Národní alianci, v kampani zdůrazňuje význam přístupových jednání s EU. „Nebezpečná je ale jeho protimigrační rétorika,“ domnívá se Braun.

Šéf opozice totiž opakovaně prohlásil, že vrátí do vlasti migranty ze Sýrie, kterých je v Turecku na 3,6 milionu. V souvislosti s růstem inflace a životních nákladů v Turecku už dávno sílí protimigrační nálady. Na migrační strunu nicméně začal loni hrát i Erdogan, který slíbil přestěhovat milion uprchlíků do severní Sýrie.

11. března 2023

Tam turecká armáda spolu s částí místní opozice ovládá některá území, v nichž Ankara buduje infrastrukturu pro návrat migrantů. Cílem Erdoganova plánu je také oslabit kurdský vliv u tureckých hranic, kde na syrském území za občanské války vznikla samozvaná kurdská autonomie. Z oblasti, kam chce Erdogan migranty vrátit, už turecké jednotky s místními rebely podle nevládních organizací vyhnaly několik desítek tisíc kurdských obyvatel.

Turecký Gándhí bez charismatu. Kiliçdaroglu spojil opozici, teď jde na Erdogana

Podle předvolebních průzkumů, jejichž vypovídající hodnota je však někdy sporná vzhledem k tomu, jak malé instituty je dělají, má šanci opoziční kandidát Erdogana porazit. Body současnému prezidentovi ubrala vysoká inflace a růst životních nákladů širokých vrstev obyvatel, proti čemuž loni začátkem roku svérázným způsobem protestoval Kiliçdaroglu. Přestal platit faktury za elektřinu, načež mu ji energetická společnost odstřihla.

V posledních dvou měsících si také Erdoganova vláda vysloužila kritiku kvůli podle opozice pomalé a nedostatečné pomoci po únorovém zemětřesení. Ke zřícení řady domů přispěly i takzvané stavební amnestie, udělované místními úřady v minulosti za úplatu pro stavby, které nesplňovaly všechny předpisy.

„Kiliçdaroglu se snaží oslovit miliony mladých voličů, i proto velkou část kampaně vede ze své kuchyně na sociálních sítích,“ řekl Braun ke strategii čtyřiasedmdesátiletého politika, který je pro své skromné až asketické vystupování přezdívaný „turecký Gándhí“ či Gándhí Kemal. Tuto přezdívku mu média dala v souvislosti s jeho pochodem z roku 2017, kdy šel spolu s desítkami tisíc lidí pěšky z Ankary do Istanbulu.

Na asi 450 kilometrů dlouhou trasu se vydal na protest proti tomu, že soud poslal na pětadvacet let do vězení poslance jeho strany a bývalého novináře Enise Berberoglua za vyzrazení státního tajemství. Toho se měl podle obžaloby dopustit tím, že předal tisku informace o tureckých dodávkách zbraní islamistům v Sýrii v roce 2014.

Přišly otřesy, šok a přežívání v mešitě. Viníkem není jen Erdogan, říká Češka

Klíčové budou ve volbách hlasy kurdských voličů, z nichž mnozí budou volit opozičního lídra, jehož nepřímo podpořila i prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která v Národní alianci není. Vlastního kandidáta HDP nepostavila, jelikož jí hrozí zákaz od ústavního soudu. Erdoganova vláda ji viní z vazeb na kurdské ozbrojené skupiny, což strana odmítá.

Mezi Kurdy je však i řada těch, kteří budou volit Erdogana. „Kurdové v Turecku nejsou jednotní, nespojuje je ani náboženství, jsou mezi nimi sunnitští muslimové, alevité, ale i křesťané či vyznavači zoroastrismu, mají i více jazyků, v Turecku dva,“ vysvětlil Braun.

Co se týče tureckého odmítání vstupu Švédska do NATO, je Braun spíše optimista. „Věřím, že Erdogan nakonec vstup Švédska do NATO podpoří, nebude to ze dne na den, možná to bude za rok, ale nakonec to udělá,“ uvedl bývalý velvyslanec. Podle něj se také Erdogan touto odmítavou rétorikou snaží před volbami oslovit voliče a dokázat jim, jak důležitým hráčem je Turecko v mezinárodní politice v regionu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Čína má zálusk na ruskou řeku. Putin jí však při návštěvě KLDR vytvořil překážku

21. června 2024

Premium Nový projekt silničního mostu mezi Severní Koreou a Ruskem přes řeku Tuman představuje omezení pro...

Policie o střelci na FF UK: Otce zavraždil kvůli obecné zášti. Nechybili jsme

20. června 2024  17:31,  aktualizováno  22:41

Pachatel střelby na fakultě neměl konflikt se svým otcem před tím, než ho zavraždil. Motivem byla...

Slovenští poslanci schválili přeměnu RTVS v STVR. Zbývá jen Pellegrini

20. června 2024  21:10,  aktualizováno  22:13

Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer hlasy vládních poslanců schválila nový zákon o veřejnoprávní...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...