Erdogan náhle přerušil rozhovor v televizi i kampaň. Trápí ho zdraví

  • 42
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu přerušil kampaň před volbami, ve kterých se uchází o třetí prezidentský mandát. V úterý večer odešel předčasně z rozhovoru v televizi kvůli zdravotním potížím. Brzké uzdravení mu popřál jeho hlavní soupeř a kandidát na prezidenta bloku opozičních stran Kemal Kiliçdaroglu.

Na doporučení lékařů Erdogan zrušil středeční program kampaně, v rámci které měl vystoupit na setkáních a mítincích ve třech různých provinciích. Devětašedesátiletý Erdogan vede intenzivní kampaň, objíždí zemi a často otevírá nové infrastruktury či zařízení.

Zda bude pokračovat v kampani v příštích dnech, není jasné. V úterý večer musel kvůli nevolnosti pozastavit rozhovor v televizi. Zhruba po deseti minutách od začátku rozhovoru ho moderátor náhle přerušil. Prezident se na obrazovku vrátil zhruba po patnácti minutách a divákům se omluvil.

„Dnes a včera (v úterý a pondělí) jsem měl mnoho práce. Proto jsem onemocněl střevní chřipkou,“ řekl v televizi Erdogan, který podle agentury AFP vypadal unaveně. Do prezidentských a parlamentních voleb v Turecku zbývá 18 dnů. Už tento týden budou hlasovat Turci žijící v zahraničí, včetně početné krajanské komunity v Německu, kde žije zhruba 1,5 milionu tureckých voličů.

Výsledek letošních voleb nelze zatím odhadnout. Průzkumy veřejného mínění přisuzují výhru v prvním kole prezidentských voleb střídavě Erdoganovi a Kiliçdarogluovi. V případě, že by nikdo nedostal většinu hlasů, bude se 28. května konat druhé kolo volby mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video