V San Franciscu vzniká obrovská nástěnná malba s podobiznou švédské ekologické...

V San Franciscu vzniká obrovská nástěnná malba s podobiznou švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové. (8. listopadu 2019) | foto: AP

V USA vzniká obří podoba Grety. Vypadá jak Putin, smějí se lidé

  • 124
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se stala vzorem tisícům lidí na celém světě. Pro argentinského umělce Andrese Petreselliho je takovou ikonou, že její tvář v nadživotní velikosti maluje na dům v americkém San Francisku. Podle rýpalů však obraz Thunbergové nápadně připomíná ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na zdi jednoho domu v ekologicky přívětivém San Francisku je zatím jen část tváře šestnáctileté aktivistky. Její oči se dívají přímo do duše okolo jdoucích lidí a nutí je se zastavit a zamyslet se nad dopadem lidstva na životní prostředí, uvádí stanice CNN.

Projekt financuje nezisková environmentální organizace OneAtmosphere.org, která chce vytvořit umělecká díla vyzdvihující klimatické aktivisty. Podle Paula Scotta, ředitele organizace, byla Thunbergová první, kdo jim přišel na mysl.

„Pokud dokážeme posílit její poselství a zapojíme více lidí a budeme naslouchat tomu, co říká, pak děláme něco dobrého,“ řekl Scott. Není si vědom, že by aktivistka věděla o malbě.

Organizace pro malbu oslovila Petreselliho, streetartového umělce známého pod jménem Cobre. Petreselli vytvořil velkou nástěnnou malbu herce Robina Williamse, díky které si ho Scott všiml.

„Tato dívka, Greta, je skvělá a moc dobře ví, co dělá. Doufám, že i díky této malbě si lidé uvědomí, že se o naši planetu musíme starat,“ řekl Cobre. „Jinak to bude začátek našeho zániku,“ dodal.

Cobre a Scott tvrdí, že většina lidí na malbu reaguje pozitivně. Negativních reakcí lidí, kteří kritizují malbu na sociálních sítích, si nevšímají.

Rýpalové tvrdí, že Thunbergová nápadně připomíná ruského prezidenta. Podle serveru Newsweek lidé srovnávají Thunbergovou s Putinem, protože oba mají širokou čelist a intenzivní modré oči.

„Jsem přesvědčen více než jindy, že Greta Thunbergová je ve skutečnosti Putinova dcera a že komouši ji poslali, aby zničila Ameriku a kapitalismus,“ napsal jeden uživatel na Twitteru. Podle jiných je Thunbergová Putinovo alter ego.

Ruský prezident přitom nepatří mezi příznivce Thunbergové. „Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová je sice milá a upřímná, ale špatně informovaná a zmanipulovaná dívka. Proto v září na klimatickém summitu v New Yorku přednesla nerealistické požadavky,“ prohlásil Putin podle ruské státní agentury TASS.

Putin reagoval na vystoupení Thunbergové na zářijovém klimatickém summitu OSN v New Yorku. Mladá aktivistka na něm zkritizovala světové státníky, že v boji s klimatickými změnami nedělají dost.

Řadě státníků, včetně českého premiéra Andreje Babiše, vadil „tón, agresivita a hysterie“ projevu. Americký prezident Donald Trump na něj reagoval na Twitteru jízlivým komentářem.

24. září 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video