Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Na Aljašce jak ve Středomoří. Koupalo se tam, kde nedávno byl ještě led

Meteorologové na několika místech Aljašky zaznamenali rekordní teploty. Na letišti v Anchorage, což je největší město tohoto amerického státu, ve čtvrtek odpoledne naměřili 32,22 stupně Celsia. Lidé využívali krásného počasí ke koupání v místech, kde se k tomu odvažují jen málokdy. Před nedávnem tam ještě plaval přitom led.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opět propagandistický a klikací článek, který nemá se skutečností moc společného. Ano, asi se lidé na Aljašce opravdu koupali. Možná tam byl skutečně rekord. Ale jak dlouho? A jednalo se o platné měření satelitem či meteorologické stanice nebo někde na vyasfaltovaném parkovišti?

A já mám ještě více otázek. A jak se měly věci v minulosti? Je zajímavé, že oteplovací aktivisti minulost nikdy nezmiňují. Jak nedávnou, tak dávnou. Prostě se nehodí, jak jinak, že ano.

V minulosti dávné to bylo například tak, že před 10 tisíci lety prudce roztály ledovce, které sahaly až do Čech a na sever USA. Jejich tloušťka dosahovala přes 1,5 km. Oteplovací aktivisti by asi rádi, aby se tahle doba vrátila. Ráj to na pohled, že ano.

Británie nebyla do té doby ostrov, kterým se stala až když oceány stouply o více než sto metrů během pouhých několika staletí. Tohle způsobil také člověk? Najdou se lunatici s diplomy na elitních univerzitách, kteří tvrdí, že ano.

Možná něco způsobuje člověk, ale to nikdo nemůže vědět. Nejmodernější superpočítače nedokážou předpovědět s jistotou počasi ani na pár dní dopředu, takže namodelovat všechny atmosférické procesy na celé zeměkouli a zjistit míru ovlivnění klimatu člověkem prostě není možné a ještě dlouho nebude.

V Kalifornii byla rekordní zima. Zrovna tak ve většině USA a zvláště v Minnesotě. Na Havaji také. V Evropě zase byly nedávno vedra. Jak to vypadá v průměru? Odpověď těžko naleznete, když svět blázní s oteplováním. Možná když si člověk poslechne klimatology osobně a přečte si jejich osobní svědectví, tak ho může napadnout, jak to vlastně je: https://tinyurl.com/y3azpjrj

A nebo si přečíst můj článek na Jirim-Mikinem-Bilinou tolik nenáviděném Nezvědavci, tam je toho dost i v češtině: https://nezvedavec.org/stacilo-vypnout-klimatizaci/

Ale na to aby člověk vstřebal relevantní zdroje a ještě k tomu v angličtině je potřeba nejméně den, spíše dva tři. Má na tohle vůbec někdo čas a chuť? V České kotlině ne více než pár jedinců...

2 2
možnosti
Foto

Jo,jo... Vice jak 98% klimatologu soudi, ze vsechny ty miliardy tun fosilnich paliv ktere byly vytezeny a spaleny od zacatku prumyslove revoluce zpusobuji globalni oteplovani. Zmena je tak rychla, jako nikdy v historii. Hladiny ocenu stoupaji, permafrost taje, nejruznejsi druhy zvirat a rostlin vymiraji, ale par dubovych hlav bude papouskovat propagandu podporovanou nekolika bezpaternimi chrapouny, kterym na osudu jejich deti i cele planety vubec nezalezi. Jen si pred smrti jeste vic nakrast a nahrabat.

Vyraz "po nas potopa" dostava novy, jeste hruznejsi smysl.Rv

------------------------

Mimochodem - celym problemem se uz pred lety zabyvalo cele cislo prestizniho, konzervativniho britskeho casopisu The Economist. A tihle panove, ktere jen uplny neznalek muze podezirat z nejake levicovosti se plne pripojili k nazoru klimatologu.R^

1 1
možnosti

No a? Já se taky koupu v bazénu, kde nedávno byl ještě led.

2 0
možnosti

Ha! Toť další známka globálního oteplování!

0 0
možnosti
Foto

Z Yukonu mohu potvrdit. Teploty kolem +30, kazdy rok taje vic a vic permafrostu, cele svahy kopcu se diky tomu sesouvaji do rek. Neznam tady nikoho, kdo by o globalnim oteplovani zavinenem clovekem a spalovanim fosilnich paliv pochyboval.

Hlavne ze v Cesku vi Institut Vaclava Klause a par dobraku kteri nikde nikdy nebyli vsechno lepe a budou dal blabolit sve nesmysly, i kdyz budou stat po krk ve vode.Rv

3 7
možnosti

Klaus koukal na Bílého tesáka, a tam byla na Aljašce furt zima.;-)

4 0
možnosti

" dává do sluvislosti"

To skoro jako vesteni z karet

Nejaka studie kdyby byla

0 0
možnosti

Když vidím komentáře zas tak žhavé to možná nebude a pravdu bych hledal někde uprostřed.

0 0
možnosti

Stabilní klima na Zemi nikdy nebylo, a nejedná se o měřítko miliónů let, stačí číst jakékoli staré kroniky, Dějiny lidstva jsou dějinami změn klimatu.

Skutečné problémy pokaždé přišly s ochlazením, oteplení se říká pokaždé optimum. Ano, sucho je problém, ale na Zemi, kde 2/3 povrchu tvoří voda,přinese oteplení nakonec vždy víc odparu a víc srážek.

Člověk je opravdu dneska dominantní faktor, nicméně při pohledu do historie Země jsou ty zásadní faktory změn řádově někde jinde. Probuzení jedné pořádné sopky strčí do kapsy veškerý lidský průmysl. Změna sluneční aktivity, srážky s vesmírnými tělesy. To jsou faktory, které povedou k zániku lidské civilizace.

Jediné co víme, je že žijeme na konci doby meziledové na jejímž konci se vždy v historii přechodně oteplilo. Nebylo by moudřejší připravovat se na zimu, než řešit jak zabránit dočasného oteplování?

Lidi mají pocit, že mají nárok na stabilní klima, ale nic takové na této planetě nikdy neexistovalo. Při ochlazení v 70.letech převládala teorie, že lidstvo svou činností Zemi ochlazuje, protože exhalace z průmyslu zachycují část slunečního záření. Když se pak začalo oteplovat, přišla hned nová teorie.

Zajimavé, že skutečné problémy zamoření našeho prostředí, vody a vzduchu jedy nikdy nebylo takovým tématem jako malá změna teploty nahoru nebo dolů.

Skutečně nebezpečné věci, které ovlivnit lze, neřešíme a hlavním tématem je CO2 jehož koncentrace v zemské historii byla podstatně výš než je dnes. Současná výše je daleko pod optimem, ideálním pro růst rostlin. A ty jsou základem života na Zemi.

Všechny organismy, které se v přírodě přemnožují, a člověk se k nim očividně řadí, si na vrcholu své expanze znečístí vlastní životní prostředí zplodinami, které je začnou oslabovat, snižovat jejich vitalitu, omezovat reprodukční schopnosti. To už dnes vidíme, ale očividně to není tak atraktivní téma jako je globální oteplování, ze kterého časem bude zase globální ochlazování.

7 0
možnosti

Třeba v takové kutné hoře v době největšího rozmachu měl být vzduch něco jako v pekingu v současné dobe

0 0
možnosti

Nechte už toho strašení oteplováním. Kdyby to vlády mysleli vážně, dávno by proti tomu něco dělali. Tím myslím něco jako snížení lidské populace, snížení průmyslové výroby a ne jen kecy a rádoby trapné snažení se.

3 0
možnosti

strašení je nejúčinnější volební strategie, proto se toho politici tak rádi chytnou.

3 0
možnosti

Na Aljašce jak ve Středomoří?

Redakce, vy jste toho titulkáře ještě pořád nevyhodili?

2 0
možnosti

Neuvěřitelné. Oteplování nabírá na rychlosti. Lidé se koupali tam, kde byl ještě před půl rokem led!

1 0
možnosti

Že jo! Laik žasne, odborník se diví!

0 0
možnosti
Foto

Hlavne neni v clanku zmineny fenomen "el Nino".

0 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!