NOAA vede záznamy o počasí od konce 19. století. Ilustrační foto.

NOAA vede záznamy o počasí od konce 19. století. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Svět zažil nejteplejší zimu od roku 1880

  • 67
Končící zima byla nejteplejší v historii. Podle expertů z amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry se teploty pohybovaly 0,72 stupně nad průměrem z 20. století. Údaje o teplotách úřad systematicky zaznamenává od roku 1880.

Do letoška nejteplejší zimou byla v historických žebříčcích ta z roku 2004.

Částečným viníkem letošní mimořádně teplé zimy je podle vědců z Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) klimatický jev El Niňo. Ten totiž zahřál vody Tichého oceánu.

Teploty nad průměrem jsme od prosince do února zaznamenali v Evropě, Asii, západní Africe, jihovýchodní Brazílii a na severovýchodě USA, stojí ve zprávě NOAA, kterou organizace zveřejnila na svých internetových stránkách. Oproti dřívějšku se naopak ochladilo například v Saúdské Arábii či střední části Spojených států.

Podle odborníků není každoroční oteplování žádným překvapením. Už v minulém století zaznamenávali postupné oteplování zemského průměru - o 0,06 stupně Celsia za dekádu.

O setrvávajícím trendu oteplování Země svědčí i to, že deset nejteplejších let v historii zažili obyvatelé planety v období od roku 1995.

Vědci tvrdí, že dlouhodobé oteplování souvisí především s emisemi skleníkových plynů. Na to ostatně upozornila i konference v Paříži. - více zde

Předpověď počasí Jak je v Evropě i v Česku?
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video