ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nízké riziko nákazy bude od pondělí ve všech zemích EU včetně Švédska

  • 38
Česká republika od pondělí zařadí Švédsko na seznam zemí s nízkým rizikem nákazy covidem-19. Lidé přijíždějící z této země do Česka tak už nebudou muset dokládat negativní test na koronavirus. Naopak zahraniční pracovníci ze Švédska tuto povinnost nově mít budou, stejné pravidlo bude platit i pro pracovníky z Lucemburska. Na Mapě cestovatele budou od pondělí všechny země EU v zelené barvě.

Na Mapě cestovatele, která znázorňuje v jednotlivých zemích míru rizika nákazy koronavirem, tak budou od pondělí všechny země EU v zelené barvě značící nízké riziko. Na Čechy se při návratu z těchto zemí nevztahují žádná omezení. Ministerstvo však upozorňuje, že státy evidují lokální ohniska nákazy. „Tuto skutečnost by měli občané při plánování svých cest brát v úvahu,“ uvedlo ministerstvo.

Pokud by se epidemiologická situace dále zhoršovala zejména v Rumunsku, Bulharsku a Portugalsku, mohly by být tyto státy v krátké době vyřazeny se seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy. V Rumunsku jsou podle epidemiologů ohniska Suceava, Brašov a Vrancea, v Bulharsku Sofie, Varna a Plovdiv a v Portugalsku Lisabon a Norte.

Koronavirus ve světě

Muž v roušce odpočívá na pláži v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. (28. května...
Návštěvník prochází před obrazem francouzského malíře Georgese de La Toura ve...
Zdravotníci demonstrují v pařížské nemocnici Robert Debre. Snaží se prosadit...

Zahraniční pracovníci z těchto tří zemí již musí mít při cestě do Česka negativní test na covid-19. Nově ho zaměstnavatelé budou muset vyžadovat i od pracovníků ze Švédska a Lucemburska. Výsledek testu musí být z území České republiky a nesmí být starší než čtyři dny.

Toto pravidlo platí také pro země, které nejsou uvedeny na seznamu s nízkým rizikem výskytu koronaviru, což je většina zemí mimo EU. Týká se to rovněž občanů těchto zemí, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území těchto států. 

Výjimkou jsou lidé, kteří Českou republikou pouze projíždějí a nezdrží se déle než 12 hodin. „Nutnost mít negativní test na covid ze strany zahraničních pracovníků z některých zemí je reakcí na zvýšené počty případů nákazy, ke kterým u zahraničních pracovníků dochází,“ dodalo ministerstvo.

Takzvaný semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka, začala česká vláda uplatňovat v polovině června. Epidemiologickou situaci zhodnotí znovu za týden.

Aktuálně epidemiologicky rizikové regiony v evropských státech

Rakousko - Horní Rakousy, Vídeň

Švýcarsko - Zürich, Waadat, Genf

Švédsko - Västerbotten, Västra Götaland, Jönköping

Bulharsko - Sofie, Varna, Plovdiv

Chorvatsko - Vukovarsko, Záhřeb, Osječko, Split – Dalmácie

Rumunsko - Suceava, Brașov, Vrancea

Španělsko - Cataluna, Aragón, Madrid, País Vasco

Portugalsko - Lisabon, Norte

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video