Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo svatby s NATO zůstáváme přáteli. Zklamaní Ukrajinci ztratili iluze

Přímý přenos   12:07
Společné prohlášení členských států na summitu NATO v Vilniusu o případné pozvánce Ukrajiny do NATO zanechalo v ústech řady Ukrajinců hořkou pachuť. Přiznávají, že měli větší očekávání a doufali, že by pozváním či dokonce přijetím mohlo dojít k urychlení konce války.

„Až se spojenci dohodnou a budou splněny podmínky, budeme schopni Ukrajinu pozvat do aliance,“ uvádí se v textu opatrně formulovaného stanoviska summitu, které členské státy přijaly po složitých vyjednáváních. Mnozí Ukrajinci neskrývají, že doufali ve více.

„Chtěli jsme, aby to byly zásnuby a oznámení data svatby. A dopadlo to tak, že jsme zůstali ve friendzone,“ řekla portálu Kyiv Post pracovnice ukrajinské obchodní komory Anna Natalušková. Friendzone označuje stav, kdy ve vzájemném vztahu jeden touží po lásce, druhému ale stačí přátelství.

Natalušková se obává, že vágní jazyk prohlášení 31 států NATO je „špatným signálem“, který si Rusko vyloží jako slabost. „Dokonce vojenská pomoc a rakety tentokrát vypadají jako cena útěchy,“ řekla o oznámení další vojenské pomoci Ukrajině.

Podle ukrajinského poslance Alekseje Gončarenka se Ukrajinci mohou začít ptát: „Takže jsme dobří na to, abychom zemřeli pro demokracii, ale ne dost dobří, abychom žili společně s dalšími ostatními svobodnými národy v jedné alianci?“ Podle průzkumů veřejného mínění 89 procent Ukrajinců podporuje přičlenění země do NATO.

„Ukrajina potřebuje ‚strategickou trpělivost‘. Měl bych trpělivě čekat, až ruská střela dopadne na můj byt v Kyjevě, s mými dětmi uvnitř? Nebo bych měl trpělivě čekat, až mému synovi bude osmnáct a půjde do války proti největší hrozbě pro NATO? Zdržení stojí životy!“ napsala známá ukrajinská protikorupční aktivistka Daria Kalenjuková.

„Doufala jsem, že nás přijmou nebo pozvou,“ uvedla domovnice Nelja, která se slzami v očích sledovala řeč ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Vilniusu. „Myslela jsem, že by válka možná skončila, kdyby tak učinili. Ale bude trvat déle.“

Summit dopadl dobře, ale ne ideálně, řekl Zelenskyj. Chválí novou várku pomoci

Důchodkyně Olga též doufala, že summit povede k rychlejšímu ukončení války. Ukrajina by podle ní mohla mít postavení Západního Německa, které se stalo v roce 1955 členem Severoatlantické aliance, i když jeho cílem bylo budoucí německé sjednocení a země byla prakticky v zamrzlém konfliktu. Takový scénář tudíž předpokládá zamrznutí konfliktu i na Ukrajině, Kyjev ale vede tvrdé boje o osvobození území okupovaných Ruskem.

Problémem je korupce, poukazují Ukrajinci

Někteří Ukrajinci ale říkají, že je opatrné prohlášení příliš nepřekvapilo. „Očekávali jsme takovou odpověď. Neměli jsme o tom žádné iluze. Nejprve musíme vyhrát válku a až poté začít budovat ochranu proti Rusku společně s NATO. Lidé to chápou,“ řekl portálu iDNES.cz dobrovolník z Chersonu Volodymyr. „Úroveň korupce v naší zemi je stále velká, dokonce i během války,“ poukázal na to, že USA a další státy jako jedno z kritérií vstupu do NATO požadují po Kyjevu vypořádání se s obsáhlou korupcí v zemi.

I výkonná ředitelka chersonské lidskoprávní organizace Union Anastasia Hriško tvrdí, že Ukrajinci nečekali, že Ukrajina bude pozvána do NATO. „Cítíme, že se svět Ruska stále bojí a bohužel nechápe a necítí cenu životů, které platíme,“ napsala redakci iDNES.cz.

NATO odpustilo Ukrajině jeden krok ke vstupu, jasné cesty se však nedočkala

„Jako člověk, který pracuje v nevládní sféře, mohu říci, že lidé, kteří v ní pracují, souhlasí s tím, že naše úřady ještě nejsou připraveny na vstup do NATO kvůli korupci a dalším problémům,“ dodala. „Musíme toho ještě hodně změnit ve vládě. Zde souhlasím s výroky (generálního tajemníka NATO) Jense Stoltenberga a chápu, proč ještě nejsme v NATO. Chtěli jsme však zásadní kroky pro ochranu Ukrajiny, nejen poskytnutí několika dalších Patriotů.“

Stoltenberg hájil prohlášení jako silné gesto vůči Ukrajině. „Jde se o silný balíček pro Ukrajinu. A jasnou cestu k jejímu členství v NATO,“ řekl s tím, že věří, že Ukrajina se stane členem aliance. Připustil ale, že to bude až po splnění určitých podmínek.

„Chápu, že NATO přijme Ukrajinu až po válce. Neměl jsem žádné naděje, protože je mnoho požadavků a objektivních překážek,“ uvedl Kyjevčan Oleksij.

Frustrovaný Zelenskyj

Podle stanov NATO na území žadatelského státu nesmějí probíhat boje ani válka. Členové Severoatlantické aliance se nicméně shodli na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny, což zkrátí přístupové řízení na jeden krok. Členství Ukrajiny je nicméně podle Bílého domu možné až po ukončení války, protože by mohlo eskalovat konflikt.

Zelenskyj před zveřejněním prohlášení neobvykle ostře zkritizoval zákulisní jednání. „Obdržel jsem signály, že se bez Ukrajiny vedou určité diskuze o formulacích,“ napsal. „Je bezprecedentní a absurdní, aby nebyl stanoven časový rámec ani pro pozvání Ukrajiny do NATO ani pro její členství. A zároveň jsou přidány vágní formulace o ‚podmínkách‘ i jen, co se týče pozvání Ukrajiny. Zdá se, že neexistuje žádná ochota ani, co se týče pozvání Ukrajiny do NATO, ani ohledně členství Ukrajiny v Alianci,“ uvedl Zelenským s tím, že „nejistota je slabost“, která jen nahrává Rusku.

I po zveřejnění prohlášení Zelenskyj projevil určitou frustraci. „Dnes jsem se vydal na cestu s vírou v rozhodnutí, s vírou v partnery, s vírou v silné NATO. V NATO, které neváhá, neztrácí čas a neohlíží se na žádného agresora. Rád bych, aby se tato víra stala důvěrou,“ napsal.

Ukrajinské zklamání je tu. Ještě předtím než summit NATO vůbec začal

Ukrajinci se bojí opakování scénáře z summitu v Bukurešti v roce 2008, kdy se členské země nedohodly na tom, aby udělili Ukrajině akční plán členství. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby nyní spojenci Ukrajinu ujišťují, že se Bukurešť nebude opakovat a věci budou jiné už proto, že se státy shodly na odstranění akčního plánu.

Kuleba ale poukazuje, že jen takový slib nebude pro ukrajinskou veřejnost dostatečně uspokojivý. „Nemůže jít a říkat lidem: Na setkání mi slíbili, že tentokrát to bude jiné.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...