Odstranění následků dopravní nehody ve Velké Británii

Odstranění následků dopravní nehody ve Velké Británii | foto: Profimedia.cz

Zavinila smrt mladíka. Pomohla si diplomatickou imunitou a uprchla do USA

  • 52
Američanka Anne Sacoolasová v srpnu zavinila ve Velké Británii tragickou nehodu, při níž zemřel devatenáctiletý mladík. Přestože žena tvrdila, že nemá v úmyslu zemi opustit, během vyšetřování tak učinila. Využila imunity, která se na ni vztahuje díky manželství s americkým diplomatem. Její případ nyní řeší britská i americká vláda.

Manželka nejmenovaného amerického diplomata Anne Sacoolasová z nehody, která se stala v britském Northamptonu, vyvázla bez zranění. Zavinila však smrt devatenáctiletého mladíka Harryho Dunna. Ten se s autem Sacoolasové střetl při jízdě na motorce.

Rodina nejmenovaného diplomata údajně trávila v Británii tři týdny. Sacoolasová pak podle policistů nehodu poblíž letecké základny zavinila, když na silnici vjela do protisměru. To se pravděpodobně stalo vzhledem k tomu, že byla žena z Ameriky zvyklá řídit vpravo, namísto vlevo.

„Můžeme potvrdit, že dvaačtyřicetiletá Američanka je vedená jako podezřelá v případě dopravní nehody s tragickými následky,“ uvedla komisařka Sarah Johnsonová z northamptonské policie. Zároveň potvrdila, že s nimi podezřelá zpočátku spolupracovala a ujistila je, že nemá v plánu zemi opustit. To však nakonec udělala. Díky diplomatické imunitě, která se vztahuje na jejího manžela i na ni.

Mluvčí americké ambasády pro deník The Guardian uvedl, že ambasáda vyjádřila rodině své kondolence. Ujistil také, že v případě s tragickými následky, jako je tento, je zachování imunity pečlivě prověřované a ve většině případů jej úřady ruší.

Harry Dunn a jeho matka Charlotte Charlesová:

Anne Sacoolasová byla nadto podle serveru Yahoo News souzená za přestupek ve své rodné zemi už v minulosti. Podle záznamů v roce 2006 „ztratila pozornost“ při řízení ve Fairfaxu ve Virginii. Zaplatila tehdy bez námitek zhruba stodolarovou pokutu (přes dva tisíce korun), k soudu se však nedostavila. 

Nehoda na mezinárodní úrovni

Ve středu spolu na plánované schůzce jednali americký ministr zahraničí Mike Pompeo a Dominic Raab. Raab podle serveru The Guardian tlačil na Pompea, aby Spojené státy přehodnotily zachování diplomatické imunity Anne Sacoolasové. 

Pompeo se však po schůzce na svém twitterovém účtu o diplomatově ženě nezmínil. A to i přesto, že uvedl, že si s Raabem „dobře pohovořili“ a projednávali možnou obchodní dohodu mezi oběma zeměmi, situaci v Íránu nebo turecké operace v Sýrii.

Spekuluje se, že manžel Sacoolasové není jen obyčejný diplomat, ale americký tajný agent. USA tak podle britských médií spíše nebude chtít ženu vydat z obav z jeho prozrazení. Není ale zřejmě pochyb, že investigativní novináři stejně na něho dříve či později přijdou.

Charlotte Charlesová, matka zemřelého Harryho Dunna, vystoupila v úterý v televizi BBC, kde znovu apelovala na Sacoolasovou, aby se vrátila do Británie a čelila spravedlnosti. 

Diplomatické pasy pomáhají bohatým být ještě bohatšími

Charlesová také uvedla, že jí denně chodí tisíce zpráv, ve kterých jí lidé vyjadřují podporu. „Lidé jsou stejně zdrcení jako my. A také jsou znechucení, že někdo může využít diplomatické imunity k něčemu takovému,“ řekla. Diplomatická imunita je podle ní určená k ochraně diplomatů před nebezpečím, ne před spravedlností. To je ostatně zapsané i v amerických zákonech. 

Na podporu rodiny Harryho Dunna vystoupil i britský premiér Boris Johnson. Prohlásil, že pokud Pompeo a Raab nepřijdou na uspokojivé řešení, bude sám tlačit na Donalda Trumpa. To potvrdila i Charlesová: „Boris je na naší straně a sám včera uvedl, že to, co ta žena udělala, nebylo správné. Opravdu věřím, že se brzy dočkáme spravedlnosti,“ řekla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video