Španělská past na lásku nachytala i Slovenku, gang ženy obral o milion eur

  • 8
Španělská policie zatkla na ostrově Mallorca 16 členů gangu milostných podvodníků. Skupina podle vyšetřovatelů připravila na internetu několik lidí – převážně svobodných žen – o dohromady více než milion eur (24,5 milionu korun). Podle agentury DPA je mezi zatčenými i domnělý vůdce skupiny, 27letý muž z Nigérie.

Španělská média ve čtvrtek citovala policejního mluvčího, který zatýkání označil za „jednu z největších operací v boji proti internetové kriminalitě v Evropské unii“.

Podvodníci podle vyšetřovatelů nejprve s pomocí falešných profilů na seznamovacích platformách navázali virtuální vztahy se ženami, načež si začali trpělivě získávat jejich důvěru. V určitém okamžiku dotyčnou pod smyšlenou záminkou požádali, aby jim poslala peníze.

Součástí skupiny byl podle policie také pohledný herec, který se vydával za amerického vojáka. Jedné své oběti pravidelně volal přes video a opakovaně od ní žádal finanční pomoc, kterou také obdržel. Prostředky získal mimo jiné na letenky či zaplacení daní. Jen od této ženy gang podle policistů ukořistil 835 000 eur (20,5 milionu korun).

Podvodník z Tinderu po česku: vzala si ho, okradl její rodinu a kamarády

Podle zjištění španělské policie milostní podvodníci na internetu hledali ženy hlavně v Německu, Itálii, Španělsku či na Slovensku. Peníze, které získali díky předstírání milostného vztahu, zmizely na účtech v zahraničí či byly převedeny na bitcoiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video