Barcelonu po pěti letech přikryl sníh, na vině je bouře Juliette

  • 5
Katalánskou metropoli Barcelonu v pondělí po pěti letech pokryl sníh. Nejvyšší bod města, kopec Tibidabo byl podle portálu Mundo Deportivo naposledy podobně zasněžený v roce 2018. Sněžilo také ve vyšších polohách ostrova Mallorca.

Podle listu El País studená fronta způsobila výrazný pokles teplot v celém Španělsku a na Baleárských ostrovech bylo kvůli sněhu vyhlášeno varování.

Silné sněžení přinesla na ostrovy bouře pojmenovaná Juliette, sněhové přeháňky na Mallorce podle El País potrvají až do středy. Na ostrově napadlo během 24 hodin více než 40 centimetrů sněhu.

Teploty v zemi podle státní meteorologické agentury Aemet klesnou v místech až k minus deseti stupňům Celsia. Kvůli zimě, silnému větru a sněžení je vydáno varování pro regiony Asturie, Kastilie-León, Navarra, Baskicko, La Rioja i španělskou enklávu Melilla, která leží na severu Afriky.

Více na Počasí iDNES.cz

Sněhové přeháňky se na začátku týdne objevily i v Česku. V pondělí ráno navíc celé území země postihly ranní mrazy. Teplota na Rolavě v Krušných horách klesla až na -18,5 stupňů Celsia. Noční teploty budou podle meteorologů v příštích pěti dnech pravidelně klesat pod nulu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video