PŘEHLEDNĚ: Ficovo Slovensko se rozpadá. Koho už policie zatkla?

  • 176
Bouře, Vichřice, Očistec. Slovenská policie postupně rozplétá propracovanou síť zkorumpovaných soudců, prokurátorů a policejních funkcionářů. A sahá do čím dál vyšších pater. Expremiér Robert Fico zátahy označuje za politickou objednávku, ale faktem je, že mafiánská chobotnice řídila Slovensko především v době jeho vlády. Portál iDNES.cz přináší přehled dosud zatčených osobností.
Slovenský expremiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico (23. října 2020)

„Obracím se na prezidenta policejního sboru tímto otevřeným dopisem, ve kterém ho žádám, aby prošetřil skutečnosti potvrzující, že útoky na Směr v souvislosti se zásahem policie jsou politicky motivované a vytvářené v obludném trojúhelníku Úřad vlády SR - policie - novináři,“ napsal expremiér Robert Fico na Facebooku.

Současné dění prohlašuje za rozklad právního státu. Z Ficova pohledu to tak může vypadat. Všichni, kteří nyní končí v rukou policie, se k moci dostali v éře vlády jeho Směru-SD. Několika z nich se předseda strany osobně zastal. Poděkování za „kus dobré práce“ je na Slovensku pojmem.

Zatýkání navíc podle všeho nekončí. „Okruh podezřelých osob není uzavřený a nadále probíhá aktivní vyšetřování,“ uvedl podle deníku Sme dozorový prokurátor Úřadu speciální prokuratury Ondrej Repa k operaci zvané Očistec. Ta je po Bouřce a Vichřici dalším kolem zatýkání funkcionářů policie, soudců, prokurátorů a vlivných podnikatelů. 

Přestože vyčištění země od „mafie“ Slovákům sliboval už před volbami současný premiér Igor Matovič a zprávy o zásazích policie pravidelně chválí, prokurátor Repa podezření z politické objednávky „absolutně vylučuje“. A vyzývá veřejnost, aby veškeré informace o trestných činech nahlásili prokuratuře nebo Národní kriminální agentuře (NAKA).

Koho tedy letos smetly Bouře a Vichřice a kdo skončil v Očistci?

1. Policejní exprezident Tibor Gašpar

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Bývalý policejní prezident a někdejší poradce českého ministra vnitra Jana Hamáčka Tibor Gašpar je ve vazbě díky akci Očistec. Do funkce jej v roce 2012 jmenoval Ficův ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho konec přišel o šest let později po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Gašpar je vzdálený příbuzný oligarchy Norberta Bödöra. A právě pod jeho vedením vznikl mafiánský klan přezdívaný bödörovci. Osm nejvýše postavených členů skupiny se podle médií scházelo v šestém patře administrativní budovy v centru Bratislavy. 

Tam rozhodovali, jak dopadnou jednotlivé vyšetřované případy, za úplatky zajišťovali, aby spříznění podnikatelé neměli problémy s policií, zneužívali získané informace, sledovali politiky včetně Matoviče a vydírali konkurenty. Také exprezident Andrej Kiska na Facebooku napsal, že byl „objektem zájmu“ Gašparových lidí.

Slovenského policejního exprezidenta Gašpara poslali po zadržení do vazby

Fico se Gašpara minulý týden zastal slovy, že byl podle jeho názoru „velmi dobrý policejní prezident“. A nyní je prý porušováno Gašparovo základní lidské právo, a sice presumpce neviny. 

Vyšetřovatelé nicméně bývalého šéfa policie, který o blížící se razii zřejmě předem věděl a na policii přišel sám o den dřív, viní ze založení a podpory zločinecké skupiny, korupce a zneužívání pravomocí veřejného činitele. 

Kromě Gašpara je ve vazbě už od léta i samotná hlava mafiánské skupiny Bödör, ovšem v kauze Dobytkář, která se týká zneužívání eurofondů. 

2. Exšéf protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer

Róbert Krajmer (v šedém kabátě) na místě vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové (26. února 2018)

Bývalý šéf policejní protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer je dalším funkcionářem zadrženým v rámci akce Očistec. Stejně jako Gašpar u policie skončil po vraždě Kuciaka a Kušnírové. Tehdy musel vysvětlovat, proč byl na místě činu ve Velké Mači a jak se dozvěděl o tom, že novinář psal o italské mafii, protože to ještě nebylo známé. 

Podezření tehdy vytáhl na světlo současný premiér Matovič, ovšem Gašpar náznaky o odposlouchávání Kuciaka označil za nesmysl, napsala TA3. Krajmer nicméně z NAKA odešel a krátce působil jako vedoucí oddělení prevence a komunikace policejního prezidia. Pak se přesunul na ministerstvo vnitra, kde byl ředitelem odboru dopravy.

Nakonec odešel do soukromé sféry a nyní podniká. I Krajmer má podle Sme blízko k Bödörovi. Jeho manželka Mária s Bödörom podnikala a samotný Bödör o Krajmerovi údajně řekl, že ho zná asi dvacet let.

3. Bývalý ředitel NAKA Peter Hraško

Bývalý ředitel NAKA Peter Hraško (vlevo, 19. prosince 2017)

Někdejší ředitel NAKA Peter Hraško začal v policii stoupat v době, kdy ji vedl Gašpar. Roku 2015 si vyměnil role s Krajmerem, když po něm převzal úlohu šéfa agentury a Krajmer se přesunul do protikorupční jednotky.

I Hraško údajně patřil k bödörovcům a Gašparův nástupce Milan Lučanský jej proto odstavil od vyšetřování Kuciakovy vraždy, napsal deník Sme. Od té doby je v civilu. Po razii NAKA se Hraško psychicky zhroutil a o vazbě se rozhodovalo v jeho nepřítomnosti. Napsal to portál HN Online s tím, že se Hraško léčí v nemocnici v Bratislavě. I jemu však soud vazbu nařídil.

Dalšími, koho soud v rámci akce Očistec poslal do vazby, jsou bývalý šéf odboru podpory řízení NAKA Marián Zetoch a bývalý ředitel ekonomického odboru ministerstva vnitra Martin Fleischer

4. Zástupce ředitele finanční jednotky NAKA Milan Mihálik

Zástupce ředitele policejní finanční jednotky NAKA Milan Mihálik (26. září 2019)

Ve vazbě je také zástupce ředitele policejní finanční jednotky NAKA Milan Mihálik. I on je podle slovenských médií známý svými kontakty na Bödöra, se kterým se například nechal vyfotit v hotelu Zlatý klíček. A podle policejní inspekce se zapojil do nezákonného lustrování různých lidí pro podnikatele Mariana Kočnera.

Mihálik je obviněný ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a ohrožení důvěrné a vyhrazené skutečnosti, napsal v září server Aktuality.sk s tím, že policie Mihálika zadržela už i v září minulého roku.

5. Exředitel finanční jednotky NAKA Bernard Slobodník

Bývalý ředitel policejní finanční jednotky NAKA Bernard Slobodník (29. října...

Bývalý ředitel finanční jednotky NAKA Bernard Slobodník byl do roku 2010 u policie, pak vstoupil do strany Směr a věnoval jí 11 tisíc eur (přes 290 tisíc korun). K policii si jej podle deníku Sme znovu přivedl policejní prezident Tibor Gašpar.

Podnikatelé Marian Kočner a Norbert Bödör se v šifrované komunikaci přes aplikaci Threema o Slobodníkovi údajně bavili jako o někom, na koho se vždy mohou spolehnout. 

Ovšem právě Slobodník je jedním z těch, kteří nyní spolupracují s policií. Po zadržení bývalého šéfa daňových kriminalistů Ľudovíta Makóa šel na speciální prokuraturu a začal vypovídat jako svědek.

6. Právník a podnikatel Zoroslav Kollár

Slovenský právník a podnikatel Zoroslav Kollár (1. října 2016)

Velkou rybou, kterou smetla říjnová Vichřice, je pak konkurzní právník a bohatý podnikatel Zoroslav Kollár. Do jeho portfolia patřila i česká firma Zetor, společnosti Kofola zase prodal Vineu, píše deník Sme.

O Kollárovi se říká, že na soudech dokázal zařídit prakticky cokoliv. Svědci popisují, že měl vliv na „svou“ skupinu soudců, se kterými řešil, jak mají jednotlivé soudní spory dopadnout.

Objevil se na mafiánských seznamech a je spojován se skupinou piťovců. Marian Kočner pro něj používal emotikon mimozemšťana či přezdívku Zorro Mstitel. Nyní je Kollár obviněný ze zločinu zasahování do nezávislosti soudů, a to jako spolupachatel, dodává Sme.

7. Speciální prokurátor Dušan Kováčik

Šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik (8. března 2017)

Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extremistické delikty. 

Dušan Kováčik vede úřad od jeho vzniku v roce 2004, nynější funkční období v čele této elitní složky prokuratury mu skončí v příštím roce. Do funkce speciálního prokurátora ho navrhl generální prokurátor Dobroslav Trnka. I jeho kariéra se po nástupu nové vlády zkomplikovala.

Na Slovensku zadrželi šéfa speciální prokuratury. Viní ho z pomoci gangu

Zadržený Kováčik dozoroval například kauzu Gorila, jejíž vyšetřování podle policie aktivně brzdil. Blokoval i další kauzy, které se týkaly Směru či samotného Fica.

Ve funkci získal přezdívku 61:0, protože zastavil všech jednašedesát trestních stíhání, která se k němu od roku 2008 dostala. Policie si pro šéfa prokuratury přišla 22. října a jeho obvinění podle médií souvisejí s činností gangu nazývaného takáčovci, kterému měl Kováčik pomáhat.

Spolu s Kováčikem policie zadržela i vysokého policejního funkcionáře Norberta Pakšiho, který pracoval v útvaru zvláštních policejních činností a zodpovídal tak mimo jiné i za odposlechy. Na svědomí má podle prokuratury založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, přijímání úplatku, zneužívání pravomoci veřejného činitele a další zločiny. K obviněním se přiznal a spolupracuje s policií.

8. Bývalý šéf daňových kriminalistů Ľudovít Makó

Bývalý šéf daňových kriminalistů Ľudovít Mako (9. října 2019)

Bývalý šéf daňových kriminalistů Ľudovít Makó měl ve funkci přístup k citlivým informacím o podnikatelích a daňových únicích, což podle policie zneužíval ve prospěch mafiánské skupiny takáčovci. 

Po vraždě novináře a jeho snoubenky se o něm přitom mluvilo jako o možném viceprezidentovi Policejního sboru, píše Sme s tím, že se ho na místo snažili dostat Marian Kočner a Norbert Bödör. Nyní Makó spolupracuje s policií.

9. Exšéf státních hmotných rezerv Kajetán Kičura

Bývalý šéf slovenských státních hmotných rezerv Kajetán Kičura (24. ledna 2019)

Od dubna je ve vazbě také bývalý šéf státních hmotných rezerv Kajetán Kičura. Ten je obviněn z korupce a praní špinavých peněz. Nová vláda v čele s premiérem Igorem Matovičem ho odvolala poté, co se zjistilo, že jsou sklady rezerv prázdné a země nemá dostatek ochranných pomůcek pro boj s koronavirem.

Na Kičuru také tehdy prasklo, že výrobky nakupoval za výrazně předražené ceny. Podle policie měl během svého působení ve funkci na úplatcích vydělat více než 220 tisíc eur (5,7 milionu korun). Kičurův dvacetiletý syn Krištof si navíc počátkem března v historickém centru Bratislavy bez hypotéky pořídil dva byty.

Policisté při domovní prohlídce v Kičurově bezpečnostní schránce objevili také desítky zlatých cihel. Jejich hodnota je podle médií na čtvrt milionu eur, v přepočtu tedy kolem sedmi milionů korun.  

10. Soudci Jankovská, Urbancová, Sklenka, Lindtner...

Slovenská soudkyně Jarmila Urbancová (31. května 2018)

Už v březnu zadržela slovenská policie také třináct soudců spojovaných s kauzami Mariana Kočnera. Nejznámější z nich je soudkyně a bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, která podle uniklých konverzací v aplikaci Threema s Kočnerem úzce spolupracovala. 

Slovenský mafián jí přezdíval „opička“, Jankovská však od začátku odmítá, že by s ním byla v kontaktu, ať už přímo nebo zprostředkovaně. „Nijak,“ opakovala na tiskových konferencích. Ve vazbě pak krátce držela hladovku, načež se údajně rozhodla spolupracovat s policií.

Marian Kočner jí říkal opička. Slovenská tajemnice Jankovská rezignovala

Policie březnový zátah nazvala Bouře. Po ní v říjnu přišla Vichřice, kdy „v síti“ skončili čtyři soudci spolu se Zoroslavem Kollárem a bývalým soudcem Davidem Lindtnerem, který netají, že se přátelí s Kočnerem.

Klíčovým svědkem je pro policii bývalý místopředseda jednoho z bratislavských okresních soudů Vladimír Sklenka, který korupci popsal a který není mezi obviněnými. 

Sklenka například vypověděl, jak bral úplatky od Kočnera či jak ho úplatky zahrnovala bývalá místopředsedkyně slovenského Nejvyššího soudu Jarmila Urbancová (na snímku). Té Kočner se Sklenkou údajně přezdívali Proutek nebo Jarinka. Dnes je obviněná nejen z uplácení, ale i přijímání úplatku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video